Biznis vesti

Smenjen vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, na njegovo mesto postavljen Dušan Živković

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

15/06/2023

-

13:42

Smenjen vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, na njegovo mesto postavljen Dušan Živković
Smenjen vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, na njegovo mesto postavljen Dušan Živković - Copyright Tanjug/EPS/Danilo Mijatović, Miloš Milivojević, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Smenjen je vršilac dužnosti direktora EPS Miroslav Tomašević, a Nadzorni odbor je na danas održanoj sednici za novog v.d. generalnog direktorapostavio Dušana Živkovića. Takođe izabran je i Oluf Ulset za predsednika Nadzornog odbora, navedeno je u sopštenju.

Dušan Živković je od 2021. u Elektrodistribuciji Srbije rukovodio službom zaduženom za merne grupe i obnovljive izvore energije u distributivnoj mreži. 

Pre toga se više od 30 godina bavio investicijama, obnovljivim izvorima energije i razvojem proizvodnih kapaciteta na rukovodećim pozicijama u okviru Elektroprivrede Srbije.

"Imenovanjem novog v.d. generalnog direktora ulazimo u proces formiranja izvršnog odbora koji će operativno rukovoditi radom Elektroprivrede Srbije. Novi v.d. direktor je privremeno rešenje, a javni konkurs za poziciju generalnog direktora ćemo raspisati u narednim nedeljama", poručio je Oluf Ulset", navedeno je u saopštenju Nadzornog odbora. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je pre dva dana da očekuje da će novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije biti izabran uskoro i da će ga imenovati profesionalni Nadzorni odbor. 

"Najavljeno je i prošle nedelje od strane novog nadzornog odbora da će biti raspisan javni konkurs mislim da je to najbolji način i rešenje, da se dođe do generalnog direktora, to će biti, ja očekujem veoma brzo, ono što je i predviđeno ovim reformama to je da vlada više ne imenuje generalnog direktora već da to čini profesionalni Nadzorni odbor i ljudi koji su imenovani i koji će se baviti i drugim značajnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog preduzeća. Očekujem da se slične reforme dese i u drugim javnim preduzećima i u drugim energetskim javnim preduzećima", rekla je Đedović za Tanjug. 

Polemika Đedović i Tomaševića o Kolubari

Podsetimo, ministarska Đedović je ranije, govoreći o poslovanju EPS-a u prethodnom periodu, istakla da je proizvodnja u Kolubari bila manja za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i da su kasnile određene investicije.

"Ako ste mnogo promašili plan u pozitivnom ili negativnom smislu to znači da nešto niste dobro uradili niti planirali. Ostvareni rezultati nisu na zavidnom nivou ako uporedite ovu godinu u kojoj imate više cene električne energije, bolju hidrologiju i blagu zimu u odnosu na prošlu, a nisu prikazani ni svi troškovi. Mene zanima bolja proizvodnja električne energije koja je u Kolubari u maju bila na niskom nivou", rekla je ministarka. 

Navela je da država uvozi ugalj jer je prepoznala da postoji problem u proizvodnji i izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile. 

Prema njenim rečima, svaka prenamena sredstava iz budžeta za EPS je manje novca za vrtiće i škole i da je zbog toga cilj da se stvari promene nabolje, da se efikasnije upravlja EPS-om kao i drugim energetskim preduzećima.

Potom je Miroslav Tomašević izjavio da nije tačna informacija da je proizvodnja u maju u RB Kolubara bila na niskom nivou i da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano.

Reagujući na izjavu ministarke energetike Dubravke Đedović, Tomašević je naveo da je Ministarstvo rudarstva i energetike obavešteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB Kolubara ove godine počeli ranije, u maju, zbog odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja, upravo na osnovu dobrog planiranja. 

"Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju sa istim mesecom 2022. godine. U terminu od 10. do 31. maja ove godine u remontu je bila Drobilana 'Tamnava' i proizvodni sistemi za ugalj na kopovima "Tamnava-Zapadno polje" i Polje "G", koji daju oko 75 odsto ukupne proizvodnje RB Kolubara. Poređenje rezultata "Kolubare" u maju ove godine kada su stajali sistemi za proizvodnju 75 odsto uglja i u maju prošle godine kada je remont bio na kopu sa 25 odsto ukupne proizvodnje, daje iskrivljenu sliku  o učinku EPS-ovih rudara", rekao je Tomašević.

Komentari (0)

Biznis