Biznis vesti

Momirović: Želimo da vidimo i BiH u ''Otvorenom Balkanu''

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

13:09

Momirović: Želimo da vidimo i BiH u ''Otvorenom Balkanu''
Momirović: Želimo da vidimo i BiH u ''Otvorenom Balkanu'' - Copyright FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa ''Otvoreni Balkan'' je nastala kao originalna inicijativa najviših državnih funkcionera u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i šalje jednu snažnu poruku - nemamo prava da čekamo, potrebno je da odluke donosimo samostalno jer  sudbina naših ekonomija zavisi od nas samih, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović u Sarajevu.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, kao i sa članovima delegacije dva ministarstva i predstavnicima komorskog sistema u BiH, istakao da "Otvoreni Balkan" nema punu perspektivu bez BiH.

Momirović je napomenuo da to, međutim, nije odluka niti Vlade Srbije, niti ljudi u Srbiji.

"Da li će BiH biti deo 'Otvorenog Balkana' isključivo je pitanje za ljude u BiH. Mi uvažavamo naše prijatelje u BiH i koja god bila njihova odluka imaju našu podršku", konstatovao je on.

Momirović je istakao da je osnovni cilj Srbije, Albanije i Severne Makedonije ekonomski rast, inkluzivnost i nova perspektiva za naše kompanije.

"Formiranjem 'Otvorenog Balkana' uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procesa, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada kada će radnici iz bilo koje od ove tri države moći da se zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera", rekao je Momirović.

FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

U razgovorima u Sarajevu bilo je reči i o bilateralnim odnosima Srbije i BiH pri čemu je Momirović podvukao da je trgovinska razmena između dveju zemalja u 2022. godini iznosila oko 3,2 milijarde evra, što BiH svrstava kao trećeg najznačajnijeg ekonomskog partnera Srbije, odmah iza Nemačke i Kine.

"Naša ekonomska povezanost i trgovinska razmena ukazuje na to da je ovde reč o jednom ekonomskom savezu koji nije do kraja iskorišćen. Zato ću u narednom periodu biti maksimalno posvećem radu na ukidanju bespotrebnih administrativnih barijera, stvaranju integrisanih graničnih prelaza, jer svako administrativno ograničenje umanjuje ekonomsku šansu i perspektivu naših država. Ako želimo pravi ekonomski razvoj treba da se ugledamo na EU koja je odavno ukinula sve barijere i mi to moramo da uradimo ovde na Balkanu dok ne postanemo članica EU", zaključio je Momirović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da je Srbija veoma važan strateški partner i da je BiH opredeljena da se razvijaju dobre odnose. 

"Regionalna saradnja nema alternativu jer upravo putem regionalne saradnje možemo obezbediti značajne benefite poslovnoj zajednici Republike Srpske i BiH sa jedne strane, kao i poslovnoj zajednici Republike Srbije sa druge strane", rekao je Košarac.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovali su i predstavnici komorskog sistema u BiH, tačnije rukovodstvo Spoljnotrovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Brčko Distrikta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis