Biznis vesti

Selaković: Austrijske kompanije žele da ulažu u Srbiju i da zapošljavaju i visokoobrazovane kadrove

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2021

-

11:29

Selaković: Austrijske kompanije žele da ulažu u Srbiju i da zapošljavaju i visokoobrazovane kadrove
Selaković: Austrijske kompanije žele da ulažu u Srbiju i da zapošljavaju i visokoobrazovane kadrove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Beču sa privrednicima, predstavnicima austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji ili žele da se pojave na srpskom tržištu. U organizaciji Austrijsko-srpskog privrednog foruma, predstavnici kompanija poput Simensa, A1, Štrabaga i drugih austrijskih firmi, razgovarali su o poslovnim mogućnostima za dalja ulaganja u našoj zemlji.


Selaković im je poručio da Srbija odlično ekonomski napreduje i da je, boreći se sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, uz paralelnu borbu za vakcine, nastojala da očuva zdravom i svoju ekonomiju.

"Investirali smo tokom ovih 18 meseci u mere pomoći privredi značajna sredstva, što je dalo rezultate. Imamo dobre pokazatelje, a prognoza rasta za ovu godinu je čak sedam odsto", rekao je Selaković.

Tanjug/Zoran Mirković

 


Ministar je podsetio da je Srbija prethodnih godina stabilizovala javne finansije, smanjen je nivo javnog duga, a povećana prosečna plata, dodajući da je Srbija prošle, teške godine zbog kovid krize privukla najviše direktnih stranih investicija u regionu, čak 62 odsto, a pritom nije članica EU.

"Saradnja Srbije i Austrije je dobra, pokazuje tendenciju rasta kada je reč o investicijama. Postoji veliki interes austrijske poslovne zajednice da investira u Srbiju, i to ne samo da zapošljava 'prostu' radnu snagu, već visokoobrazovane kadrove", rekao je Selaković i dodao da bi voleo da vidi više austrijskih kompanija u Srbiji.

U Srbiji 80 projekata direktnih stranih investicija

Austrijsko-srpski privredni forum postoji od 2009. godine i okuplja uglavnom austijske firme, koje posluju u celom regionu.


Predsednik Foruma Radivoje Petrikić kaže da je pandemija i te kako uticala na firme u regionu, koje su se suočile sa problemima u poslovanju, pa nisu imale vremena za nova ulaganja. Dodao je da je Austrija dobro reagovala na krizu, a paketima pomoći pokušala i prilično dobro uspela da sačuva neke najvažnije firme.

Pandemija korona virusa je naučila zapadne firme da ne treba proizvoditi u Aziji, jer se otvorio problem transporta robe sa udaljenih destinacija, a Petrikić ističe da je to upravo razvojna šansa Srbije.

"Mnogo je projekata koje Srbija trenutno razvija, više od 80 projekata direktnih stranih investicija u Srbiji je u toku, što pokazuje da je naša zemlja investiciona destinacija broj 1 na Zapadnom Balkanu i da u tom smislu nema konkurenciju", rekao je Petrikić za Tanjug.

I srpska i austrijska ekonomija, kao i trgovinska razmena dve zemlje, trpele su posledice zbog pandemije kovida 19, ali se polako oporavljaju. Austrijska ministarka za digitalizaciju i privredu Margarete Šrambek istakla je da je veoma važno da kompanije nastave da rade i sačuvaju radna mesta.

"Ključ držanja pandemije pod kontrolom je u testiranju. Besplatno testiranje u apotekama, u kompanijama, to je važno, a država Austrija nastoji da u tome finansijki pomogne firmama. Sa druge strane, veoma je važna vakcinacija", rekla je Šrambek za Tanjug.

U tom smislu, primetila je da je Srbija u početku daleko odmakla u vakcinaciji stanovništa, i poslužila drugim zemljama kao primer.

"Vakcinišite se, testirajte se", poručila je Šrambek i posebno apelovala na mlade da to učine.

Preporuka za vas

Selaković: Matica važan činilac u promociji kulturnog identiteta
"Investicioni rejting će ohrabriti ulagače": Ekonomisti o stabilnom rastu Srbije
Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis