Biznis vesti

Srbija i Severna Makedonija razmenile iskustva u razvoju digitalizacije

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

14:44

Srbija i Severna Makedonija razmenile iskustva u razvoju digitalizacije
Srbija i Severna Makedonija razmenile iskustva u razvoju digitalizacije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović razgovarao je danas sa ministrom za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Azirom Aliuom o mogućnostima razvoja digitalizacije obe zemlje.

On je nakon sastanka novinarima kazao da je makedonskom kolegi predočio šta je do sada sve Srbija uradila na digitalizaciji javne uprave i uspostavljanju elektronske uprave, kao i na trasformaciji javne uprave u efikasan servis građana.

"Objasnili smo im šta smo radili na razvoju infrastrukture državnih Data centara i jedinstvene informaciono telekomunikacione mreže , elektronske uprave, kao i o tome kako smo različite elektronske usluge građanima ponudili putem interneta i mobilnog telefona", kazao je Jovanović.

On je najavio da će makedonska delegacija sutra obići Data centar u Kragujevcu kako bi se upoznala sa kapacitetima tog državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka.

"Verujem da ćemo i mi vrlo brzo uzvratiti posetu našim susedima i otići u Skoplje. Cilj tih poseta je da se sve ono što se radi u obe zemlje još više poveže građane i da im omogućimo elektronske usluge koje bi se pružale preko granice", rekao je Jovanović.

Ministar je naglasio i da Srbija i Severna Makedonija treba da iskoriste mogućnost koju su nedavno dobile pristupajući projektu Digirtalna Evropa,a koji im je omogućio da zajedno konkuruišu i dobiju bespovratna sredstva EU.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je objasnio, ta sredstva bi mogla da se iskoriste za razvoj veštačke inteligencije i uspostavljanje superbrzih računara na nivou dve zemlje, ali i za dalji razvoj digitalnih veština i internet radionice.

Ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Azir Aliu kazao je da ne postoji  država u svetu koja nema akcioni plan i strategiju za razvoj digitalizacije i da je krajnje vreme da se o digitalizaciji razmišlja i na nivou regiona.

Aliu je naglasio da su sada još veće mogućnosti da se na tome radi, jer je kako je podsetio pre par dana sa EU potpisan projekat Digitalna Evropa  koji omogućava zajedničko apliciranje za bespovratna sredsva.

"Sutra ćemo videti nacionalni Data centar Srbije kako bi se upoznali sa mogućnostima da zajednički još više dalje radimo.Imamo mnogo zajedničkih tačak koje možemo da iskoristimo kako bi zajednički aplicirali za različite fondove i to treba da iskoristimo", kazao je makedonski ministar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Krajem juna Srbija i Evropska unija potpisale su u Briselu Sporazum o učešću Srbije u programu EU, Digitalna Evropa za period 2021-2027, čiji je cilj jačanje međunarodne saradnje i podrška ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.


   

Komentari (0)

Biznis