Biznis vesti

Đedović razgovarala sa delegacijom nemačke razvojne banke KfW: Ključni projekti iz oblasti energetike

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

18:08

Đedović razgovarala sa delegacijom nemačke razvojne banke KfW: Ključni projekti iz oblasti energetike
Đedović razgovarala sa delegacijom nemačke razvojne banke KfW: Ključni projekti iz oblasti energetike - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom nemačke razvojne banke KfW o realizaciji tekućih, ali i o novim projektima kojima će ova finansijska institucija podržati Srbiju u procesu energetske tranzicije.

Kako je saopšteno iz ministarstva, na sastanku su razmatrane i mogućnosti za saradnju i na novim projektima uključujući, između ostalog projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), ulaganja u prenosnu mrežu, kao i tehničku pomoć za razvoj regulatornog okvira za korišćenje vodonika kao novog energenta.

Dodaje se da je delegaciju nemačke razvojne banke KfW, predvodio regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Miler.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

 

Na sastanku je razmatran i napredak u realizaciji najvažnijih zajedničkih projekata, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora, projekat  energetske sanacije VMA, kao i rehabilitacija  sistema daljinskog  grejanja u sedam gradova i opština.

"U okviru ovog projekta, ukupne vrednosti 32 miliona evra, otpočeli su radovi na rehabilitaciji toplovoda u Nišu i Leskovcu, a očekuje se da uskoro počnu radovi i u Boru, Jagodini, Negotinu i Senti, dok su za  beogradsku toplanu Cerak u toku tenderske procedure", navodi se u saopštenju.

Đedović je, kako se navodi, rekla da je dogovorena i nova faza projekta vredna 30 miliona evra, a kojim se podstiče korišćenje OIE u sistemima daljinskog grejanja.

"Posle Priboja, Malog Zvornika, Novog Pazara koji su već dobili nove toplane, kao i Majdanpeka, gde radovi počinju u julu, nastavićemo gradnju toplana na biomasu i u drugim gradovima i opštinama, čiji će građani dobiti sigurnije i kvalitetnije snabdevanje toplotnom energijom, uz veću zaštitu životne sredine", rekla je ministarka.

Pregovori oko finansiranja tog projekta, prema njenim rečima su u završnoj fazi i očekuje se da sredstva budu odobrena u julu, a da ugovor bude potpisan na jesen.

"Do sada su interesovanje za novi program pokazali Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Ruma i Knjaževac, kao i Novi Pazar za nastavak finansiranja, a do finalizacije ugovora znaće se koje će opštine sigurno učestvovati", navela je Đedović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis