Biznis vesti

Rajić: Predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji favorizuju privatni interes

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2023

-

11:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jovan Rajić iz Regulatornog insituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) izjavio je da nije usvojena nijedna suštinska primedba zainteresovane i stručne javnosti i organizacija na izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Rajić je za Euronews Srbija rekao da je sporno predloženo ukidanje naknade za konverziju zemljišta, kao i finansiranje agencije za prostorno planiranje, čije osnivanje je predviđeno izmenama zakona. On ističe da "predložene izmene zakona favorizuju privatni interes u odnosu na javni".

Rajić naglašava da je predviđeno ukidanje naknada za konverziju "najveća pljačka u modernoj istoriji Srbije" koja će, kako je dodao, za stotine miliona ošteti budžet Srbije, budžet lokalnih samouprava i Fonda za restituciju .On je rekao da su navodi resornog ministra Goran Vesića da institut konverzije koči razoj Srbije i ne donosi nikakve prihode neutemeljeni na bilo kakvim činjenicima i dokumentima. On je naveo da nema analize koja pokazuje zbog čega treba ukinuti naknadu za konverziju, koliko bi se novca zapravo slilo u budžet od konverzije, koje su lokacije u pitanje koje će na ovaj način biti "otključane", kako to kaže ministar, i koji su to investitori koji će od ovoga imati korist. 

"Naveo sam samo jedan primer, Luka Beograd koja je prodata za nešto više od 40 miliona evra sada će Mišković i Beko steći svojinu na oko 200 hekara zemljišta da grade grad na vodi. To je  oko 2.400 evra po aru, ar placa u Krnjači košta i do 5.000 evra, sad zamislite da li je to normalno i da li je to ono što govori ministar da će građevinska industrija procvetati. Možda će ona procvetati, ali po kojoj ceni, kakvu štetu pravimo i ko će tu štetu na kraju platiti, a platiće građani Srbije, odnosno ono što je trebalo da ide u budžet i da bude usmereno za neka druga sredstva sada neće biti u budžetu. Oni najbogatiji će biti oslobođeni naknade koju je trebalo da plate, a budžet, odnosno gradjani i Fond za restituciju biće uskraćeni i za ogroman prihod koji je bio projektovan", rekao je Rajić.

Rajić je naveo da je predviđeno osnivanje Agencije za prostorno planiranje koja, kako je rekao, može da se finansira od sredstava investitora.

"Zamislite jedan kontrolni organ koji treba da učestvuje u donošenju najznačajnijih prostornih planova koji se finansira iz sredstava onih koje zapravo treba da kontroliše. Ima još dosta problema u samom zakonu koji se tiču e-prostora. Uvodi se samopojmovno e-prostor, suštinske razrade tih odredbi u zakonu nema, ne zna se kako će funkcionisati. Jedini smisao toga bio je zapravo da se nešto štiklira kada se pregovara sa EU i stranim partnerima - eto ubačeno je u zakon, kako će funkcionisati to niko ne zna", rekao je Rajić. 

Povodom osnivanja nove agencije, Rajić je podsetio da je akteuelna vlast ranije govorila da će agencije ukidati, a sada ponovo osnivaju jednu novu što, dodaje, nije samo po sebi problem ukoliko se raspodeli posao i ukoliko bi agencija radila ono što treba da radi. Rajić je podsetio i da je agencija ranije postojala i da je ukinuta prethodnim izmenama zakona.

"Ukoliko bi agencija zaista imala svoju svrhu, a ne bi služila kao mesto za partijsko zapošljavanje, ona bi imala svoju ulogu i funkciju", rekao je Rajić i naglasio da je problem odredba koja doslovno kaže da se agencija može finansirati od donacija pravnih i fizickih lica.

On je naveo da je neprihvatljivo da agencija treba da učestvuje u izradi nekog prostornog plana, a  da dobije donaciju onoga na koga se taj prostorni plan odnosi, a iz tih sredstava se agencija finansira i zaposleni primaju platu. 

Rajić je kritikovao i proceduru u kojoj je zakon stigao u parlament, navodeći da je nelegalna i nelegitimna jer je izveštaj sa javne rasprave koja je održana do 20. februara kasnio više od dva meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis