Biznis vesti

"Razlika u cenama starogradnje i novogradnje biće još veća": Kako će energetski pasoši "promeniti" tržište nekretnina

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Aleksandar Lukić

13/07/2023

-

09:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Energetski pasoši, koje će morati da poseduju svi vlasnici nekretnina i bez kojih nijedan stan neće moći da se proda, svakako će uticati na tržište nekretnina. Ova pasoš već je obavezan za novoizgrađene zgrade koje dokument pribavljaju u fazi dobijanja upotrebne dozvole, a vlasnici stanova u već izgrađenim zgradama moraće da izdvoje novac za sertifikaciju. U zavisnosti od veličine i tipa objekta, cena sertifikata se kreće od 100 do više stotina evra. Procenjuje se da je od 2013. kada je počela sertifikacija, izdato više od 12.000 energetskih pasoša. 

Bez obzira na to što će energetski pasoši biti obavezni za 10 godina, kako je to predviđeno izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koje su skupštinskoj proceduri, kupci nekretnina već sada su počeli da se interesuju o energetskom statusu nekretnina. 

Očekuje se da će razlika u ceni stanova u starogradnji i novogradnji, koja sada iznosi od 10 do 30 odsto, biti još veća uvođenjem obaveze posedovanja sertifikata o energetskim svojstvima objekata. Očekuje se, naime, da će se bolje prodavati stanovi koji imaju veći energetski razred jer troše manje energije. 

"Energetski pasoš" daje energetsku ocenu zgrade i sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, odnosno potrebnoj energiji za grejanje, o kvalitetu zgrade, kao i preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije. Energetski pasoš izdavaće organizacije koje imaju ovlašćenje resornog ministarstva. 

Da će se energetski pasoš odraziti na tržište nekretnina i na cenu stanova potvrđuje za Euronews Srbija procenitelj za nekretnine Milić Đoković. 

Euronews

"Svakako će uticati u smislu sređivanja onoga što se prodaje i šta se prodaje. Kada idete da kupite automobil, vi pitate koliko košta, koliko troši goriva. Sada će se bolje prodavati oni objekti koji imaju energetsku klasu veću, znači C ili B, prodavaće se oni objekti koji manje troše energije, koji su u fazi renoviranja. To svakako utice na cenu nekretnine i na sređivanje tržista", rekao je Đoković.

Energetska sanacija dobrovoljna, vlasnicima i subvencije države   

Stručnjaci pojašnjavaju da se izmene Zakona o planiranju i izgradnji odnose samo na administrativne procedure i ni na koji način ne nameće potrebu da se podigne energetski razred zgrade.

"Ne nameće nikakav zahtev pred građane da moraju energetski da saniraju svoj objekat, da on mora da bude određene klase", rekla je Zorana Petronijević sa Građevinskog fakulteta. 

Petronijević, međutim, kaže da veliki deo stambenog fonda karakterišu zgrade kojima je neophodna intervencija u termičkom omotaču - spoljašnji zidovi, prozori, balkonska vrata, podovi, krovovi - zato što imaju veoma oskudnu izolaciju za koju može da se kaže da ne vrši svoju funkciju nakon 50 godina.

Tako će osim izdvajanja novca za sertifikaciju u zavisnosti od veličine i tipa objekta, vlasnici morati da plate i dobrovoljnu sanaciju. Pa ipak, država poziva vlasnike nekretnina da uzmu subvencije za energetsku sanaciju starih objekata na novom javnom pozivu.

"Pozivom ćemo obuhvatiti čak 50.000 domaćinstava, znači 2,5 puta više nego u prethodnom periodu, sa nekih 50 miliona evra ulaganja. Država i lokalne samouprave učestvuju u troškovima do nekih 50 odsto, a građani učestvuju u ovom programu takođe sa svojim sredstvima od nekih 50 odsto", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Milić Đoković, međutim, poziva državu da više pomogne, navodeći da je 50 ili 60 miliona evra relativno mali novac u odnosu na cifru koja će biti potrebna za zamenu stolarije i da tu treba pomoći i nekim kreditima.

Prema njegovim rečima, svi bi trebalo da znaju koliko trošimo energije i koliko nam energije odlazi na razne loše stolarije, parkete i podove.

"U saloncima ogromno rasipanje energije"

Đoković je naveo da se o energetskim pasošima sada mnogo više raspituju kupci nekretnina nego što je to bilo ranije. 

"Zanima ih u poslednja tri meseca, ranije nije, pogotovo leti. Mi smo poznati po onoj priči o cvrčku i mravu, leti se ne setimo da pitamo koliko troši energije, mada statistika je pokazala da se i leti troši skoro isto energije kao i zimi. Najmanje se troši na proleće i jesen, leti klima uređaji svi rade, zimi opet centralno grejanje ali opet se dogrevamo. Ljudi su poceli da se osvešćuju, počeli su da pitaju, problem je što prodavci ne znaju koliko troši energeije niti energetski razred. Kod starih stanova je samo problematika vezano za prodavce, kupci se zanimaju, vide kroz račune, ali prodavci su nam problamtičniji", rekao je Đoković.  

Kako je naveo, energetski pasoši će svakako uticati na cenu i biće mnogo veća razlika prilikom kupovine stana u starogradnji i novogradnji. 

"Jako su popularni ti salonci, predratne zgrade, gde je stolarija stara 70 ili 80 godina, pa naravno da ima ogromno rasipanje energije, gde su visoki plafoni 3,60 treba vam više energije da se to zagreje i ohladi, tako da će se o svemu tome voditi računa više i svakako će uticati na cenu", rekao je Đoković. 

Šta je potrebno od papira za dobijanje sertifikata? 

Prema postojećem zakonu nove zgrade setifikate o energetskim svojstvima pribavljaju u fazi dobijanja upotrebne dozvole. Ako budu usvojene u parlamentu, izmene Zakona o planiranju i izgradnji sertifikat će biti obavezan i za već izgrađene objekte, a osim potrebne dokumentacije, stanje će se utvrđivati i na terenu.

"Što se tiče postojećih zgrada, uz tehničku dokumentaciju potrebno je dostaviti neki pravni osnov, na primer, list nepokretnosti i naravno energetki pregled. Znači mi prikupimo potrebnu dokumentaciju i odgovorni inženjer za energetsku efikasnost izađe na teren - vizuelno pogleda objekat, utvrdi stanje, i izdaje se taj dokument", kaže za Euronews Srbija Marija Todorović iz "Energy concept", kompanije za izdavanje sertifikata.

Rok za pribavljanje dokumenta zavisi od tipa objekta. Osim roka od 10 godina za stambene objekte, zgrade čiji je vlasnik država moraće taj sertifikat da pribave u roku od tri godine, a vlasnici postojećih poslovnih zgrada u roku od pet. 

Na snazi ostaje pravilnik koji predviđa da novoizgrađeni objekat mora da zadovolji uslove za energetski razred C klase.

Komentari (0)

Biznis