Biznis vesti

FED povećao kamatnu stopu za 0,25 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

21:56

FED povećao kamatnu stopu za 0,25 odsto
FED povećao kamatnu stopu za 0,25 odsto - Copyright AP/J. Scott Applewhite, Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka SAD (FED) povećala je danas referentne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, uz obrazloženje da inflacija nije zaustavljena i da njen rast i dalje traje.

Ovim povećanjem na snagu je stupila najviša referentna kamatna stopa koju je odredila američka centralna banka u poslednjih 16 godina, prenosi Rojters.

Današnjim povećanjem kamatne stope, 11. po redu u poslednjih 12 zasedanja Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi, najvišeg tela ove institucije, određena je referentna kamatna stopa za prekonoćne zajmove u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, a zvanična izjava o monetarnoj politici data nakon ove odluke ostavlja prostor za još jedno povećanje, dodaje Rojters.

"Savezni komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi nastaviće da procenjuje novopristigle informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku", saopšteno je iz FED-a.

I nakon sednice Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi održane u junu saopšteno je da će se pratiti "dolazni podaci i proučavati uticaj povećanja kamatne stope na privredu kako bi se utvrdio stepen nužnog dodatnog učvršćivanja monetarne politike u cilju dostizanja ciljne stope inflacije od dva odsto".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis