Biznis vesti

Vesić: Za projekte opštinama 100 miliona dinara, vizija ravnomeran razvoj Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

15:14

Vesić: Za projekte opštinama 100 miliona dinara, vizija ravnomeran razvoj Srbije
Za projekte opštinama 100 miliona dinara - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić uručio je danas u Kuli predstavnicima 11 gradova i opština ugovore u okviru programa podrške, kroz koje je resorno Ministarstvo izdvojilo 100 miliona dinara za pomoć u primeni inovativnih rešenja u oblasti saobraćaja, kako bi se bezbednost građana podigla na viši nivo.

Podršku u okviru ovog programa dobili su Kikinda, Boljevac, Apatin, Sombor, Vladičin Han, Kraljevo, Blace, Subotica, Vlasotince, Dimitrovgrad i, današnji domaćin ceremonije, Kula.

"Vidim da postoji interesovanje gradova i opština za ovaj program, pa nam je namera da naredne godine opredelimo još više sredstava, a ovo je i jedan od projekata koji smo kandidovali Evropskoj uniji. Mi ćemo se truditi u budućnosti da imamo što više projekata koji pomažu lokalnim samoupravama da naprave bolje mesto za život", rekao je Vesić. 

Vesić je primetio da je Kula opština koja na najbolji način pokazuje šta znači imati koristi od ravnomernog razvoja Srbije, jer će se uskoro naći na auto-putu, pruzi kojom će se voziti 120 kilometara na sat.

"Vizija našeg predsednika Aleksandra Vučića je da se svaki deo Srbije ravnomerno razvija, a ovakvi programi i projekti su put ka tome", poručio je Vesić.

On je dodao da je ekonomska situacija sve bolja, kao i da će ove godine biti više stranih direktnih investicija, u odnosu na prethodnu, kada ih je bilo 4,4 milijarde evra.

Kula je jedna od opština koja je na konkursu obezbedila sredstva za sufinansiranje projekta ukupne vrednosti od oko 18 miliona dinara pod nazivom "Inovativna rešenja sistema za praćenje saobraćaja i unapređenje semaforske signalizacije". Predsednik te opštine  Damjan Miljanić rekao je da su program i obezbeđena sredstva značajna, kako za opštinu Kula, tako i za ostale opštine koje su dobile sredstva.  

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

"Značaj vidimo u tome jer se ovim rešavaju ozbiljni problemi celog našeg okruga. Tu je i izgradnja brzog puta (auto-puta) i pruge, kao i najave da će krenuti da se gradi iz dva smera. To je samo po sebi za nas iskorak koji će biti zabeležen u istoriji", rekao je Miljanić. 

Napredne tehnologije za drumski transport

Vesić je uručio ugovore o realizaciji projekata u okviru programa podrške o primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja jedinicama lokalne samouprave, za koje je u ovoj godini nadležno ministarstvo opredelilo 100 miliona dinara dok su drugih 100 miliona dinara odvojili gradovi i opštine iz svojih budžeta.

Zahvaljujući sredstvima koje je izdvojilo Ministarstvo,  uz novac koji će uložiti same opštine i gradovi, između ostalog, biće postavljene kamere za prepoznavanje registarskih tablica, table za merenje brzine, instalirana svetlosna signalizacija, sistem za merenje vozila u pokretu i drugo kako bi se osigurala veća bezbednost građana, a pre svega dece.

Tokom svečanosti uručeni su ugovori o realizaciji projekata u okviru programa i drugim gradonačelnicima i predsednicima opština, i to gradu Subotica ugovor za projekte ukupne vrednosti od oko 35 miliona dinara pod nazivom "Uvođenje sistema za dinamičko merenje težine vozila u pokretu".

Opštini Apatin uručen je ugovor za projekat ukupne vrednosti od oko 30 miliona dinara pod nazivom "Sistem za inovativna rešenja u saobraćaju", opštini Blace ugovor za projekat ukupne vrednosti od 8,5 miliona dinara pod nazivom "Uvođenje sistema za video analitiku saobraćaja, prepoznavanje registarskih tablica vozila i tipova vozila", a opštini Vlasotince ugovor za projekat ukupne vrednosti od oko 13 miliona dinara pod nazivom "Uvođenje sistema za kažnjavanje prekoračenja trenutne brzine vozila".

Opštini Vladičin Han uručen je ugovor za projekat ukupne vrednosti od 20,5 miliona dinara pod nazivom "Implementacija naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog saobraćaja - svetlosna signalizacija", gradu Kraljevo, ugovor za projekat ukupne vrednosti od oko 25 miliona dinara pod nazivom "Sistem za analizu toka saobraćaja i sistema evidencije popunjenosti parking mesta sa snimanjem pakrirališta za invalide".

Gradu Somboru uručen je ugovor za projekat ukupne vrednosti od oko 30 miliona dinara pod nazivom "Sistem za poboljšanje bezbednosti dece u saobraćaju i unapređenje signalizacije u zoni škola", gradu Kikinda ugovor za projekat ukupne vrednosti od 19,5 miliona dinara pod nazivom "Uvođenje sistema izmenjivih brzinskih displeja i sistema za kažnjavanje", opštini Dimitrovgrad ugovor za projekat ukupne vrednoti od oko dva miliona dinara pod nazivom "Poboljšanje bezbednosti saobraćaja implementacijom novih pametnih solarnih autobuskih stajališta", a opštini Boljevac ugovor za projekat ukupne vrednosti od oko 4,5 miliona dinara pod nazivom "Bolja bezbednost dece u zonama škole".

Komentari (0)

Biznis