Biznis vesti

Globalna potražnja mogla bi do kraja godine da podigne cenu nafte na 100 dolara za barel

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

21:37

Globalna potražnja mogla bi do kraja godine da podigne cenu nafte na 100 dolara za barel
Globalna potražnja mogla bi do kraja godine da podigne cenu nafte na 100 dolara za barel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine.

U najnovijoj analizi uglednog portala oilprice.com navodi se da zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog saudijskog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i obustave utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja. 

Brojke variraju u zavisnosti od izvora, ali istraživanje Rojtersa pokazalo je da je OPEK u julu smanjio svoju proizvodnju nafte za 840.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na jun.

Rezultati su već vidljivi, pošto cene nafte rastu, navodi analitičarka Irina Slav.

Nafta Brent se ranije ove nedelje prodavala za 85 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI porasla blizu 82 dolara po barelu.

Glavno pitanje je koliko će poskupeti nafta pre nego što OPEK odluči da ukine rezove i obnovi proizvodnju nafte u punom kapacitetu, a neizvesno je da li će moći da podstakne proizvodnju dovoljno brzo ako to bude potrebno.

Analitičari su ranije rekli da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cena nafte bude 90 dolara po barelu da bi nastavila sa svojim ambicioznim planovima javne potrošnje koji čine program diverzifikacije "Vizija 2030".

Najnoviji izveštaji pokazuju da su zalihe nafte u nekim delovima sveta u padu, a to je novi, važan faktor koji bi mogao da utiče na poskupljenje nafte. 

Ranije globalni nivoi zaliha nafte i goriva nisu imali mnogo uticaja na međunarodne cene nafte, ali se to sada promenilo zbog zapadnih sankcija Rusiji, rekli su analitičari banke Džej Pi Morgan ove nedelje.

U ovom trenutku se više nego ranije trguje naftom u valutama koju su alternative američkom dolaru , a nivo stvarne fizičke ponude robe kojom se trguje postaje faktor koji značajno utiče na njihove cene, navodi se u analizi.

Ne zna se koliko dugo će se Saudijska Arabija pridržavati vlastitih ograničenja na proizvodnju nafte.

Cene ovog energenta su sada u porastu, a Rijad nema razlog da poveća proizvodnju.

Ako se sve ključne projekcije potražnje ostvare, to znači da bi nafta mogla ponovo da dostigne cenu od 100 dolara po barelu pre kraja godine, zaključuje se u analizi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis