Biznis vesti

Italijanska vlada odobrila povećanje poreza od 40 odsto na neke bankarske profite

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

18:48

Italijanska vlada odobrila povećanje poreza od 40 odsto na neke bankarske profite
Italijanska vlada odobrila povećanje poreza od 40 odsto na neke bankarske profite - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcije italijanskih banaka pale su danas nakon što je vlada u Rimu odobrila predlog da se ove godine primeni porez od 40 odsto na neke bankarske profite kako bi se potrošačima i preduzećima pomoglo da se nose sa većim troškovima zaduživanja.

Na berzi u Milanu su danas prepodne akcije banke UniKredit pale za više od sedam odsto, a pale su akcije i Inteza Sanpaola - za više od osam odsto, Banko BPM - za 8,5 odsto, kao i BPER i Banke MPS - po 10 odsto, prenosi AP.

Pad akcija italijanskih banaka uticalo je na velike banke u širem smislu na evropskim tržištima, pri čemu su nemačka Dojče banka, francuska BNP Paribas i Sosijete ženeral, britanski HSBC i španska Banko Santander, takođe, pale u ranim popodnevnim trgovanjima na berzama.

Ministar saobraćaja Italije Mateo Salvini najavio je porez na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče, navodeći da je to mera "socijalne pravde" koja će nadoknaditi niz povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke.

Analitičari kažu da će banke sigurno pokušati da promene predlog ili da ga ospore na sudu ako ga usvoji parlament, što je sledeći korak u legislativnom procesu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis