Biznis vesti

Mali: Ekspo 2027. potvrda svega urađenog u prethodnom periodu

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

12:50

Mali: Ekspo 2027. potvrda svega urađenog u prethodnom periodu
Mali: Ekspo 2027. potvrda svega urađenog u prethodnom periodu - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će izborom za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. imati priliku da se predstavi u pravom svetlu i Ekso će biti najvažniji i najveći događaj za našu zemlju u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Pobedili smo u jednoj jakoj konkurenciji. Borili smo se protiv Amerike, Argentine, Španije, Tajlanda i dobili smo najveći broj glasova, a to je potvrda svega onoga što smo radili prethodnih nekoliko godina ", kazao je Mali gostujući na televiziji Prva.

Ministar je podsetio da je Srbija 2012. bila na ivici bankrota i potpuno u zapećku kada je ekonomski razvoj i imidž zemlje bio u pitanju i istakao da će sada, za razliku od tog vremena, Srbija biti centar sveta.

"U ta tri meseca, koliko će Ekspo trajati, očekujemo da će tri miliona posetilaca doći u Srbiju. Kako je predsednik rekao, od danas sve merimo do 2027. Te godine ćemo biti apsolutni centar sveta. Gledamo to kao novu razvojnu šansu", kazao je Mali.

On je naglasio da je planirano da se uloži između 12 i 14 milijardi evra dodatno u ceo ovaj projekat i to ne samo u prestonicu, već u celoj Srbiji, ali da neće stati, kako kaže, ni radovi koji su već počeli.

"Ulagaće se u sve što je građanima važno. Nećemo stati sa velikim infrastrukturnim projektima koji su nam doneli rast i razvoj. Svakim kilometrom izgrađenog puta puta vi postajete atraktivniji, jer dolaze nove fabrike i otvarate nova radna mesta, a to je jedini održiv put razvoja jedne zemlje", kazao je  Mali.

Šta je sve planirano da se gradi?

On je pozvao građane da Ekspu doprinesu svojim idejama ističući da je na nama da budemo složni i jedinstveni i da ulažemo gde treba, jer treba iskoristiti ovaj trenutak.

Ministar je kazao i da projekat Ekspa doprinosi razvoju jednog potpuno novog dela Beograda.

"Napravićemo novi nacionalni stadion, novi sajam, izgradićemo i oko 1.500 stanova koji će nakon Ekspa biti prodati. Osim tih 127 hektara, mi ćemo oko toga napraviti čudo, napraviti neki tematski park, golf terene, staze za auto trke i drugo", kazao je Mali.

On je podsetio da je potpisan ugovor za izgradnju infrastrukture, za pripremne radove za Ekspo i Nacionalni stadion. 

"To je nekih osam kilometara saobraćajnica, trafostanice, gasovodi, kanalizacija...  Pravimo takvu infrastrukturu koja će Srbiju predstaviti na pravi način. Kao što je bio slučaj sa Beogradom na vodi, jedna investicija vuče drugu", naglasio je Mali.

On je najavio i da će stara autobuska stanica u toku naredne godine biti izmeštena.

"Beograd ide napred, cela Srbije ide napred. Gradićemo autoputeve, brze pruge i do 2025. imaćemo brzu prugu i do Budimpešte, kreću radovi i na brzoj pruzi do Niša, pa do Preševa, a nestajemo ni sa jednim kilometrom autoputa, a hoćemo da kupimo još jedan superkompjuter i investiramo  u naučnotehnološke parkove, bolnice, škole uprkos ogromnoj krizi nikad većoj", kazao je ministar.

On je podsetio i da je potpisan ugovor za radove na obilaznici oko Kragujevca i da je to veoma važan infrastrukturni projekat za taj grad, Šumadiju, ali i celu Srbiju.

U narednih par nedelja, dodaje, očekuje se potpisivanje ugovora i za autoput Beograd - Zrenjanin.

Mali je naveo i da je nezaposlenost u Srbiji na niskom nivou, a zaposlenost na rekordno visokom nivou.

Srbija je 21. juna izabrana za domaćina Eksa 2027. pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. 
 

Komentari (0)

Biznis