Politika

Mali: Beograd će tokom tri meseca izložbe Ekspo biti centar sveta, očekujemo tri miliona posetilaca

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

17:49

Mali: Beograd će tokom tri meseca izložbe Ekspo biti centar sveta, očekujemo tri miliona posetilaca
Mali: Beograd će tokom tri meseca izložbe Ekspo biti centar sveta, očekujemo tri miliona posetilaca - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba Ekspo 2027 daće ogroman doprinos razvoju Beograda i Srbije, predstavlja veliku čast za Srbiju i najveći je događaj ikada organizovan u Srbiji, zbog kog će Beograd tokom tri meseca njenog održavanja biti centar sveta, izjavio je danas Ministar finansija Siniša Mali.

On je danas predsedavao je sednicom Koordinacionog tima za praćenje realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Expo Belgrade 2027, koja će biti održana sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All" u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Mali, koji je prethodno vodio i Radnu grupu koja se bavila kandidaturom Beograda, istakao je da je pred svim članovima Koordinacionog tima veliki posao, te da će jedan deo aktivnosti biti usmeren na izgradnju objekata, a drugi će se ticati same organizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar je objasnio da je, prema pravilima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), potrebno osnovati novo preduzeće "Ekspo Beograd 2027" koje će se isključivo baviti realizacijom projekta.

Mali je upoznao članove tima sa svim preduzetim pripremnim radnjama na lokaciji na kojoj će izložba biti održana, a na dnevnom redu je bio i predlog poslovnika o radu Koordinacionog tima.

Na sednici je predloženo i formiranje podgrupa koje bi se bavile finansijskim pitanjima, praćenjem realizacije projekata, pravnim pitanjima, kao i sprovođenjem marketinških i promotivnih aktivnosti.

Mali je rekao da se očekuje da će Beograd i Srbiju u tim mesecima posetiti do tri miliona ljudi iz celog sveta, što će imati ogroman pozitivan uticaj na različite sektore u našoj zemlji.

Kako je rekao, povećana poseta turista će generisati prihod od smeštaja, hrane, transporta i drugih turističkih usluga.

On je dodao da je dobijanje organizacije Ekspo izložbe dokaz ogromnog poverenja u našu zemlju, te da smo pokazali da u političkom smislu možemo da dobijemo široku podršku u svim delovima sveta.

"Ima dovoljno vremena"

"Sada je na nama zadatak da radimo mnogo više da bismo mogli da opravdamo poverenje celog sveta", rekao je ministar.

Mali je zaključio da imamo dovoljno vremena, ali da nam sada slede meseci i godine rada i organizacije, kao i da je uveren da ćemo organizovati sjajnu Ekspo izložbu i da će ovaj projekat dati ogroman doprinos napretku i razvoju Srbije.

Planirani Ekspo kompleks nalaziće se na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta "Miloš Veliki", na teritoriji opštine Surčin. Kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće uspešno povezan sa centrom grada i aerodromom.

Oko 100 zemalja, kako je planirano, imaće izložbene prostore unutar objekata, a četiri paviljona će biti posvećena temi izložbe, dok će postojati i centralni srpski paviljon.

Sednici su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, koji su i članovi Koordinacionog tima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija