Biznis vesti

Porodica Anjeli napravila mega investiciju i postala glavni akcionar Filipsa

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

12:51

Porodica Anjeli napravila mega investiciju i postala glavni akcionar Filipsa
Porodica Anjeli napravila mega investiciju i postala glavni akcionar Filipsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska investiciona kompanija Ekor, u vlasništvu poznate porodice Anjeli, kupila je 15 odsto akcija holandske firme Filips, što je učinilo italijanskog investitora u jednom potezu najvećim akcionarom ovog proizvođača medicinske tehnologije.

Vrednost investicije iznosi 2,6 milijardi evra, prenosi holandski NOS i navodi da su cene akcija Filipsa jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto Ekor je u vlasništvu italijanske porodice Anjeli, najpoznatije po Đovaniju Anjeliju koji je učinio brend automobila Fiat poznatim tokom 60-ih godina prošlog veka.

Sedište kompanije Ekor nalazi se u četvrti Zuidas u Amsterdamu od 2016. godine. Širom sveta, ova organizacija ulaže 33 milijarde evra u druge kompanije.

Pored matične kompanije Pežo i Opel Stelantis, Ekor ima interese u fudbalskom klubu Juventus, proizvođaču automobila Ferari i poslovnom časopisu The Economist, između ostalih.

Novi akcionar navodi da želi da ulaže u kompaniju specijalizovanu za zdravstvenu tehnologiju na duži vremenski period.

Ekor je prošle godine već investirao u dve manje kompanije za zdravstvenu tehnologiju. Ekor ima opciju da dodatno proširi svoje učešće u Filipsu na 20 odsto. U zamenu za investiciju, glavni akcionar dobija mesto u Nadzornom odboru.

Finansijski ekspert Gerben Everts navodi da će akcionari Filipsa biti zadovoljni, jer će ovaj potez vratiti mir u tu firmu, misleći na probleme koji su postojali sa proizvodnjom uređaja za apneju, što je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje do 10 sekundi.

Izvanredno je da je Ekor zahvaljujući jednom potezu privukao tako veliko interesovanje novih investitora, smatra Everts.

Akcije Filipsa su jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto. Filips je već nekoliko godina u teškom stanju, uglavnom zbog problema sa uređajima za apneju.

Sa ovim uređajima, pacijenti sa apnejom mogu normalno da dišu noću. U nekim od Filipsovih uređaja, međutim, oslobađaju se komadići pene, omogućavajući česticama da uđu u pluća korisnika. Mnogi uređaji su morali da budu povučeni i sada postoji više od 500 tužbi protiv Filipsa u SAD.

Izvršni direktor Filipsa, Roi Jakobs, koji je preuzeo dužnost prošle jeseni, najavio je veliki krug otpuštanja zbog loših rezultata. Kompanija Ekor je navela da je impresionirana strategijom koju je razvio Jakobs i njegovim pristupom da pomogne Filipsu da se oporavi. Posle nekoliko razgovora sa vrhom holandske firme, Ekor je odlučio da postane deoničar.

Komentari (0)

Biznis