Biznis vesti

Srbija atraktivna destinacija za IT industriju: Još jedna poznata firma najavila otvaranje razvojnog centra u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2023

-

15:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je sve popularnija destinacija za dolazak stranih IT kompanija. Kao atraktivno odredište, odabrali su je velikani kao što su IBM, "Rivian", "Luxoft", "Yandex", "Epic Games", a poslednja kompanija u nizu koja će to učiniti jeste "Databricks".

"Sa zadovoljstvom najavljujemo otvaranje 'Databricks' razvojnog centra u Beogradu. Nova lokacija u Srbiji će se pridružiti našim postojećim centrima za istraživanje i razvoj u Amsterdamu, Bangaloru, Berlinu, San Francisku i Sijetlu, igrajući ključnu ulogu u budućoj putanji našeg proširenja proizvoda i inženjeringa", stoji u saopštenju ove firme.

Kako ističu IT stručnjaci, Srbija postaje poželjna sredina za razvitak informacionih tehnologija i u budućnosti ćemo videti pozitivne promene na srpskoj sceni, uzrokovane dolascima velikih firmi iz ove industrije.

"Sve te kompanije koje dolaze, to su sve vrlo razvijene kompanije sa najnovijim tehnologijama, što našim ljudima u IT-u daje mogućnost da uče, rade i usavršavaju se na njima. Mi imamo vrlo kvalifikovanu radnu snagu, solidno izbalansiranu u smislu senioriteta, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika, što su jako bitni faktori kod odlučivanja samih kompanija u koju zemlju će doći", kaže za Euronews Srbija Đorđe Vukotić, šef prodaje i operacija u kompaniji "Joberty".

Kako dodaje Vukotić, nije zanemarljiva činjenica ni vremenska zona u kojoj se nalazimo, jer smo "dosta pogodni za kompanije sa istočne obale SAD, i za zapadnu Evropu, pa smo centralnije locirani od nekih tržišta centralne Azije, koje mogu biti neka vrsta konkurencije".

Kako je najavio "Databricks", uskoro će se otvoriti 15 novih radnih mesta, a ova kompanije prethodno je sarađivala i sa proizvođačem električnih automobila, "Rivianom", koji je krajem prošle godine otvorio svoj tehnološko-razvojni centar na Novom Beogradu, sa planom da zaposli više od 1.000 ljudi.

Varagić: Srbija već dugo privlačna u IT sektoru 

Euronews

Kako je za Euronews Srbija rekao internet konsultant Dragan Varagić, sam istorijat razvoja IT u Srbiji u poslednjih 50 godina, takav je da "prirodom načina kako se koriste informacione tehnologije, interesantni smo u celom svetu".

On navodi da to važi naročito za period od 2000-ih godina pa nadalje, a da je rad "na daljinu" bio poznat i pre korone. Dobra struktura inženjerskih veština, ističe Varagić, omogućava da Srbija bude atraktivna destinacija za IT industriju. 

Na pitanje da li će dolazak sve većeg broja stranih kompanija promeniti srpsku scenu, i u kojoj meri, Varagić kaže da više od deset godina postoji rast broja kompanija koje počinju da dolaze, ili ljudi odavde rade za njih u inostranstvu.

"Sada imate zanimljivu situaciju, jer je IT struka vidljivo najatraktivnija sa aspekta plata, da je odnos cena, mnogo viši nego što bi u osnovi trebalo da bude. Kada poredite plate ovde i u inostranstvu, imate sve veći broj stranaca koji rade ovde, jer ne može da se nađe dovoljno adekvatne radne snage, sa cenom adekvatnom onome što rade", kaže Varagić.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko neko želi da radi u IT industriji, mora da bude konkurentan, i to globalno.

"Zato se pojavljuju problemi da, s jedne strane imate nedovoljno radne snage, a sa druge dođu strane kompanije, i onda je teško za druge da dovedu radnike. Zato i rastu plate u tom sektoru, u kontekstu priče vezane za konkurentnost u IT industriji", zaključio je Varagić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis