Biznis vesti

Ministarka Đedović i ambasador Ferguson o energetskoj saradnji Srbije i Velike Britanije

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

17:51

Ministarka Đedović i ambasador  Ferguson o energetskoj saradnji Srbije i Velike Britanije
Đedović s Fergusonom o energetskoj saradnji Srbije i Velike Britanije - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa novoimenovanim britanskim ambasadorom u Srbiji Edvardom Fergusonom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i zainteresovanosti britanskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

„U uslovima svetske energetske krize Srbija želi da osnaži svoju energetsku bezbednost, ali i da nastavi sa održivom tranzicijom na čistije izvore energije u čemu Velika Britanija ima veliko znanje i iskustvo. Znamo da postoji značajno interesovanje Velike Britanije za učešće u novoj energetskoj politici Srbije, od projekata izgradnje velikih hidroelektrana, novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, energetske efikasnosti i primene najnovijih tehnologija. Nadam se da ćemo neke od ovih prilika moći da iskoristimo i da ostvarimo rezultate u vremenu koje je pred nama“, rekla je Đedović, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Ferguson je istakao da su britanske kompanije zainteresovane da učestvuju u projektima koji se razvijaju u Srbiji, a posebno u oblasti energetike i rudarstva, energetske tranzicije i infrastrukture, imajući u vidu njihovo međunarodno iskustvo, kao i mogućnost finansiranja projekata kroz kreditni mehanizam UK Export Finance. 

„Upoznati smo sa reformskim procesima u srpskom energetskom sektoru i verujem da ćemo dokazano iskustvo i efikasnost u projektima koje realizujemo u Srbiji moći da primenimo i u oblasti energetike i naročito u procesu energetske tranzicije“, poručio je Ferguson koji je stupio na dužnost krajem jula nasledivši ambasadorku Šan Maklaud.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis