Biznis vesti

"Samo održavanje trave košta mesečno 15.000 do 20.000 evra": Da li novi stadioni u Srbiji mogu da budu samoodrživi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

03/09/2023

-

09:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Leskovac je nedavno dobio novi stadion po evropskim standardima, a takve objekte dobiće i Zaječar i Loznica. Sve to državu košta oko devet milijardi dinara. Planirano je da se za stadion u Leskovcu izabere strani operater, a do tada će samo održavanje trave, koje mesečno košta između 15.000 i 20.000 evra, plaćati Fudbalski savez. 

Deo troškova imaće i Sportski centar Dubočica, a izdavanjem 17 lokala u sklopu stadiona, Grad planira da obezbedi novac za plate zaposlenih, struju i komunalije. Sve to otvara pitanje da li takvi objekti mogu da budu samoodrživi, odnosno mogu li da zarade dovoljno da pokriju troškove redovnog održavanja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je stadion u Leskovcu jedan od najlepših i da predstavlja razvojnu šansu, kao i da postoji rešenje i za njegovo upravljanje.

"To mi ne umemo da radimo. Morate da pravite koncerte, morate da pravite hiljadu događaja da bi to moglo da se isplati. Ovde samo održavanje trave mesečno košta između 15.000 i 20.000 evra, to je 240.000 godišnje. Samo to, da ne pričamo o troškovima struje, zaposlenih i svega ostalog. Sve to se vrati kada imate nekog dobrog operatera", rekao je Vučić. 

Šta kažu građani?

Stadion u Leskovcu je izgrađen za dve godine i koštao je oko 20 miliona evra. Deo javnosti, više od cene gradnje stadiona, koju je platila država, brine cena njegovog održavanja.

"Pitanje je ko bi to finansirao, jer od ulaznica i tih nekih komercijalnih poslova čisto sumnjam da to neko može da uzme na sebe, da uloži novac i prihvati rizik na sebe da rukovodi jednim takvim objektom", rekao je za Euronews Srbija Bratislav Stamenković iz Udruženja građana "I ja se pitam". 

Član Gradskog veća zadužen za sport Aleksandar Pejčić kaže za Euronews Srbija da će se pokušati i da se kroz treću fazu u narednom periodu, kada će biti izgradjeni lokali pored puta, možda i hotel, kompenzuju sredstva za stadion. 

I dok su pojedini građani Leskovca oduševljeni igradnjom stadiona i što država ulaže u taj deo Srbije, ima i onih koji smatraju da postoji mnogo potrebnijih stvari od stadiona, kao što su na primer bolnice. Inače, država ulaže i u bolnicu, 45 miliona evra, izgrađenu pre skoro tri decenije, čija je rekonstrukcija počela krajem 2018, a nastavljena ove godine.

Da li stadioni mogu da budu samoodrživi?

Urednik ekonomske rubrike u listu "Danas" Aleksandar Milošević uveren je da stadioni neće biti isplativi jer priča da će oni biti samoodrživi ulazi u "domen fantazije".

"Kao društvo treba da razgovaramo da li je to nešto što je nama potrebno ili nije, to je ključno pitanje", rekao je Milošević za Euronews Srbija. 

Euronews

On smatra da povinovanje UEFA standardima koje omogućava učešće na međunarodnoj sceni može da se postigne sa manjim ulaganjem od izgradnje potpuno novih stadiona, kao što je planirano u Beogradu. 

Milošević je naveo da bi sa mnogo manje novca od onoga koliko bi koštao nacionalni stadion mogli da se obnove stadioni Partizana i Crvene zvezde, a ostalo bi i za obnovu verovatno svih stadiona u Srbiji u ksladu sa UEFA standardima.

"To je ono što bi bilo daleko racionalnije. Ako mi iz nekog razloga želimo da gradimo stadione, treba dobro objasniti građanima zašto je to baš prioritet, a ne bolnice ili neka druga infrastruktura koja nam nedostaje", naveo je Milošević. 

On ipak kaže da će veliki sportski objekti dugoročno privući određene druge investicije, poput uslužnih biznisa kao što su ugotiteljske usluge, ali da to nije ni približno na nekom nivou koji bi iole mogao da kompenzuje trošak. 

"Da bi jedan takav objekat kako kaže predsednik Mančester iz Leskovca, mogao da funkcioniše i da bude isplativ, vi u Leskovcu morate da imate Mančester junajted ili Mančester siti, morate imati klub koji sam za sebe zarađuje toliko novac, koji igra Ligu šampiona, koji privlači toliko novca od prodatih ulaznica, od televizijskih prava, to je vama neophodno. Ne možete da imate klub koji je na nivou klubova koji igraju u malim mestima u Srbiji, a da imate stadion koji je na evropskom nivou", rekao je Milošević.

On je dodao da se to isto se odnosi i na nacionalni stadion.

"Morate imati jednu ligu koja je evropski značajna da biste imali stadion koji je po svojim kapacitetima na nivou Alijans arene, a da on iole može da bude isplativ", naveo je Milošević. 

"Privatni klubovi najbolje znaju šta im je isplativo"

Na pitanje da li bi privatizacija u sportu otklonila ovakve dileme, Milošević je naveo da privatni klubovi najbolje znaju šta je njima isplativo, a šta nije. 

"Privatni vlasnik ako mu je isplativo da izgradi Alijans arenu, on će je izgraditi, ako njemu nije isplativo a hoće da potroši svoj novac, neka ga potroši jer je to privatni novac. Privatni kapital je onaj koji će vam najbolje pokazati šta je ekonomski održivo, a šta nije", rekao je Milošević. 

Ako iko od stranih operatera vidi svoj interes, Milošević kaže da onda treba raspisati koncesiju za nacionalni stadion i druge stadione i da bi to bila vin vin situacija. 

"Ako nema takvog operatera koji je spreman na takvu koncesiju, to znači da ne postoji isplativost takve investicije i onda je veliko pitanje da li i mi treba da je gradimo", zaključio je Milošević. 

Komentari (1)

Postar

03.09.2023 16:07

Kakvi smo nece to biti lako odrzavati.

Biznis