Biznis vesti

Stavovi o visini minimalca i dalje udaljeni: Sindikati i poslodavci tvrde da dogovora nema, odluka 7. septembra

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

31/08/2023

-

13:31

Stavovi o visini minimalca i dalje udaljeni: Sindikati i poslodavci tvrde da dogovora nema, odluka 7. septembra
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će se odlučivati o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, biće održana u četvrtak, 7. septembra , a dogovora socijalnih partnera o minimalcu još nema.

U Uniji poslodavaca Srbije i u Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu za Euronews Srbija da su na jučerašnjem kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta svi ostali pri svojim ranijim stavovima. 

Ministarstvo finansija je nedavno predložilo na prvom sastanku Socijalno-ekonomskog saveta da minimalac u 2024. godinu bude 47.154 dinara, što je povećanje 17,8 odsto.

Sindikati, međutim, traže da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi 52.000 dinara, dok poslodavci smatraju da realni pokazatelji ne pokazuju da bi to trebalo podići minimalac ni 17,8 odsto koliko je predložilo Ministarstvo finansija.

Povodom nezvaničnih saznanja objavljenih u medijima da je dogovor o minimalcu postignut, i u Uniji oslodvaca i u SSSS tvrde da dogovora nema i da će o minimalcu biti odlučeno 7. septembra i navode da nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima. 

Čeka se 7. septembar

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Euronews Srbija da nema ništa od dogovora o minimalcu i da će se 7. septembra odlučivati definitivno kolika će biti minimalna cena rada.

"Nije postignut nikakav dogovor. Svi su ostali na svojim stanovištima na sastanku, nema promena", kaže Atanacković. 

On dodaje da se poslodavci nisu izjasnili o ponuđenom povećanju, niti o podizanju neoprezivog dela zadrade sa 21.700 na 25.000 dinara.

"Možemo kao i sindikati, da uopšte ne prihvatimo to što će Vlada da kaže i Vlada će onda bez konsenzusa partnera da kaže svoju cifru", naveo je Atanacković. 

Zoran Mihajlović iz SSSS rekao je za Euronews Srbija da nema govora o postignutom dogovoru, jer su svi ostali na istim pozicijama kao što su bili i pre sednice kolegijuma.

"Da je postignut dogovor, to bi značilo da je minimalac izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom, odnosno da je 52.000 dinara", kaže Mihalović. 

On je naveo da je i dalje Ministarstvo finansija na stanovištu da bi minimalac u 2024. trebalo da bude 47.154 dinara.

"Naš stav je da to treba da bude više, insistiramo da minimalac treba da se koriguje i za ovu godinu. Mislim da nisu dobre informacije oko toga da je postignut dogovor", kaže Mihajlović. 

Ono što je ponuđeno, dodaje Mihajlović, na tome će verovatno i ostati i to će samo biti zvanično potvrđeno na sednici Socijalno-ekonomskog saveta 7. septembra.

"Čeka se da se objavi da će minimalac biti 47.154 dinara, nema tu neke filozozofije", dodao je Mihajlović.

U slučaju da se ne postigne dogovor o minimalcu, odluku o iznosu minimalne cene rada donosi Vlada Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis