Biznis vesti

Vođenje poslovnih knjiga poveravati isključivo pravnim licima sa dozvolom

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2023

-

13:28

Vođenje poslovnih knjiga poveravati isključivo pravnim licima sa dozvolom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da pravna lica i preduzetnici vođenje svojih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja treba da poveravaju isključivo onima sa dozvolom za pružanje računovodstvenih usluga izdatu od Komore ovlašćenih revizora.

Obavezno je i da budu upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga koji vodi Agencija za privredne registre (APR).

Kako se navodi, pravna lica odnosno preduzetnici koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga, bili su dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu najkasnije u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 1. januara 2023.

Prema aktuelnim podacima iz APR, na današnji dan ukupno je 5.476 pravnih lica i preduzetnika upisano u Registar pružaoca računovodstvenih usluga.

Ministarstvo finansija ističe da su za nepostupanje u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu, propisane novčane kazne i to od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup za pravno lice, od 20.000 do 150.000 dinara za privredni prestup za odgovorno lice u pravnom licu i od 100.000 do 500.000 dinara prekršaj za preduzetnika.

Podseća se i da je saglasno Pravilniku o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju Registra finansijskih izveštaja, koji je donet na osnovu Zakona,propisano da se od 1. januara ove godine finansijski izveštaj neće objavljivati na intenet stranici APR, ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koje nije upisano u Registar u slučaju kada je vođenje poslovnih knjiga povereno.

"Pravna lica, odnosno preduzetnici koji nemaju dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga izdatu od Komore ovlašćenih revizora i nisu upisani u Registar koji vodi APR, ne mogu nuditi usluge vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja u smislu Zakona o računovodstvu, uprkos tome što imaju registrovanu pretežnu delatnost - Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, poresko savetovanje", piše u saopštenju.

Dodaje se i da će takvo postupanje biti sankcionisano Krivičnim zakonikom, s obzirom na to da se radi o prevari u obavljanju privredne delatnosti, što se smatra krivičnim delom za koje je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.
 

 

 

 

Komentari (0)

Biznis