Biznis vesti

Koliko je Evropa spremna za zimu: "Armagedon" predviđanja iza nas, ali cena gasa na berzi neće zavisiti samo od Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

21:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je godinu dana od izbijanja energetske krize zbog rata u Ukrajini, ali se pokazalo da su sva "armagedon" predviđanja za prošlu godinu o zamrznutoj Evropi i kolapsu privrede, bila pogrešna. Cena gasa je niža nego prošle jeseni, a EU je objavila da su skladišta popunjena više od 90 odsto tri meseca pre jeseni.

Godinu dana nakon što su cene oborile sve rekorde, čini se da je energetska kriza u EU završena. Cene gasa pale su na nivo pre rata u Ukrajini, a računi koji su rušili budžete porodica i preduzeća, sada su prošlost. Iako se još uvek mogu očekivati izvesna pomeranja, građani mogu da odahnu.

"Promenljivost cena u rasponu od 5, 10 ili 20 odsto nije ništa dramatično, to je ono na šta smo navikli na tržištu. Osnove su, takođe, prilično ohrabrujuće kada je u pitanju, npr. skladištenje gasa. Skladišta su sada više od 90 odsto popunjena, a tražnja za gasom u Evropi ostaje smanjena za oko 20 odsto u poređenju sa nivoima pre krize", rekao je Simone Taljapijetra, stručnjak za energetiku iz "Brojgela".

Pre godinu dana, cene gasa su bile rekordno visoke i dostigle su 300 evra za megavat-sat, dok su skladišta gasa bila na 79 odsto popunjenosti. Ovog avgusta, situacija je mnogo bolja, sa cenama od 34 evra za megavat-sat, i skladištima popunjenim 92 odsto. Analitičar iz "Brojgela"  smatra da vlade moraju da promene strategiju.

"Dok su prošle godine vlade subvencionisale sve račune za energiju, sada je veoma važno da to više ne radimo jer nismo usred krize, već da budemo selektivni i ciljano podržavamo najugroženije u društvu", istakao je Taljapijetra.

Dok iznenađenja ove zime nisu nemoguća, očekuje se da će situacija biti sve bolja, dok EU produbljuje energetsku tranziciju i udaljava se od zavisnosti od ruskog gasa.

Putniković: Cene će zavisiti od drugih faktora, ne od same Rusije 

Euronews

Da će cena gasa ove sezone zavisiti od nekih drugih faktora, a ne od same Rusije, rekla je za Euronews Srbija Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana.

"Imamo od pre mesec dana najavu štrajka koji je uoči vikenda počeo u Australiji, koja je jedan od najvećih izvoznika LNG (tečnog gasa). Čim se najave štrajkovi, odmah skaču cene tog energenta", ističe Putniković.

Kada je u pitanju eventualno ukidanje državne pomoći, Putniković smatra da će to ići "malo teže" jer je, kako kaže, gas mnogo skuplji nego pre krize, pa mnoge firme propadaju, i mnogi građani ne mogu da plaćaju gas.

"Sada je cena po megavat-satu na evropskim berzama ispod 40 evra, ali treba imati u vidu da postoje iznenađenja. Na primer, u Evropi, zbog ovako mirnog i sunčanog vremena, nema vetra i vetroelektrane ne mogu da proizvode električnu energiju, pa je došlo do poskupljenja cena struje. Pošto su cene energenata povezane, može doći do poremećaja. Dobro je što su puna skladišta u Srbiji i Evropi, ali treba biti oprezan i ne obećavati pojeftinjenja ili ukidanje tih donacija jer bi to moglo izazvati neprijatne reakcije od potrošača", navela je Putniković.

Sa jedne strane imamo situaciju da je cena gasa pala u odnosu na prošlu jesen, ali i dalje gas košta mnogo više nego pre početka rata u Ukrajini.

Putniković navodi da je nekoliko faktora koji na ovo utiču, a da je među prvima to što je pred prethodnu zimu postojala bojazan da li će biti dovoljno gasa za grejanje, privredu i elektrane na gas koji proizvode struju.

"Psihološki momenat je bio veoma bitan, bilo je to vreme kada su SAD i Brisel donosile niz sankcija protiv Rusije i ruskih energenata. Gas nije ni u jednom trenutku označen kao energent koji ne bi trebalo uvoziti iz Rusije, ali su mnogi političari rekli da neće to činiti. To je izazvalo bojazan kod potrošača da neće biti dovoljno gasa za njihovu potrošnju", rekla je Putniković.

"Bilo je psiholoških poskupljenja bez pravog razloga"

Ona podseća da je smanjen je dotok gasa koji je stizao gasovodima, kao i da su uništene cevi gasovoda Severni tok 1 i 2, pa su tako ostali samo gasovodi preko Ukrajine i Poljske, i Turski i Plavi tok.

"Bilo je psiholoških poskupljenja, bez pravog razloga. Nažalost, tako nešto se, kada je bio najavljen štrajk u Australiji, ponovo desilo. Međutim, pošto taj gas uglavnom ide u Kinu a ne u Evropu, došlo je do zatišja", ističe Putniković.

Srbija zimu dočekuje sa istim kapacitetima kao pre 12 godina. U Banatskom dvoru je 450 miliona metara kubnih gasa, od kojih je polovina u vlasništvu Srbije, a tu je i zakup skladišta u Mađarskoj.

Pored ovoga, postoje najave o proširenju kapaciteta u Banatskom Dvoru i izgradnji novih skladišta, a Putniković navodi da se na takve infrastrukturne projekte uglavnom čeka zbog novca.

"To su kapaciteti u koje se ulaže zarad buduće sigurnosti, a u Srbiji je uvek bilo prečih stvari. Verujem da će te najave zaista biti realizovane što pre. Srbija je sada zakupila i dodatne kapacitete u Mađarskoj, a kada pričamo o tom gasu, imali smo upozorenja i mađarskog premijera i našeg predsednika, i čulo se iz Rusije da postoje procene da ima opasnosti da dođe do nekih izvedenih havarija na taj Turski tok", navodi Putniković.

"To je ono što zaista mora da se pazi, i to ne samo na Crnom moru, već i kroz Tursku, Bugarsku i Srbiju. Ako bi se to desilo, bili bismo oslonjeni samo na rezerve koje imamo u skladištu", zaključila je sagovornica Euronews Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis