Evropa

Sijarto: EU više nema pravo da govori Mađarskoj gde da kupuje gas

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

23:32

Sijarto: EU više nema pravo da govori Mađarskoj gde da kupuje gas
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je, odbijanjem da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture, Evropska unija "izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas".

"Uspeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu", rekao je Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim.

On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa (TNG) Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI.

"Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbednost Mađarske, a Azerbejdžan je 'izvodljiva alternativa' za Evropu kao i za Mađarsku", dodao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmena dve zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije.

Sijarto je takođe pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha posle tamošnjeg rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara. 

"Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011, u Evropi su nas gledali s prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsednikom (Ilhamom) Alijevim u Bakuu", istakao je.

"Nismo prijatelji samo zato što se ispostavilo da imate prirodni gas", rekao je Sijarto Bajramovu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Sijarto je ocenio da je predsednica EK Ursula fon der Lajen  "veoma loš izbor za Evropu". 

"Za vreme njenog mandata, EU je izgubila poziciju druge najveće ekonomije u odnosu na Kinu i nastavlja da prekida veze saradnje između Istoka i Zapada. Takođe, EK teško diskriminiše Mađarsku i Poljsku", ocenio je mađarski ministar.

Što se tiče članstva Ukrajine u EU, Sijarto je rekao da Mađarska to neće podržati dok Ukrajina "gazi prava manjina" jer je, kako je istakao, zaštita takvih prava je osnovna vrednost EU.

"Izgleda da Kijev nerado to čini, uprkos izjavama o suprotnom", zaključio je mađarski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa