Politika

Novi sporazum u sektoru odbrane između Srbije i Mađarske: Proširenje saradnje nužnost ili marketing

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2023

-

20:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pred poslanicima u Skupštini Srbije bi uskoro trebalo da se nađe Sporazum o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane sa Mađarskom. Time se menja prethodni sličan sporazum koji je Beograd s Budimpeštom potpisao pre više od decenije. 

Novi sporazum u sektoru odbrane pokriće niz oblasti - opremanje naoružanjem i opremom, ilegalne migracije, suzbijanje i borba protiv terorizma i druge. Takođe, kako se navodi u sporazumu, on obuhvata i logističku podršku oružanim snagama država potpisnica, vojnu istoriju, arhivu, upravljanje katastrofama i u kriznim situacijama kao i niz drugih oblasti koje su od zajedničkog interesa za obe države.

Iako kritičari sporazuma misle da se radi o marketinškom potezu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, potpredsednica Skupštine Srbije (SVM) Elvira Kovač smatra da će korist imati pre svega građani.

"I jedna i druga država pričaju o tome koliko su mir, stabilnost i bezbednost građana na prvom mestu. Nama kao Savezu vojvođanskih Mađara je najznačajnije da se građani osećaju bezbedno, a saradnja na ovom polju je važna. Naravno, ovde su značajna i ekonomska i infrastrukturna saradnja, ali ovo pitanje je od izuzetnog značaja kako bi se i to obezbedilo", rekla je Kovač.

Srbija već 13 godina ima sporazum sa severnim susedom slične sadržine, a Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se postavlja pitanje šta se sada menja.

"Ne vidim suštinsku razliku. Možda je veći naglasak stavljen na neke vrste nebezbednosti koje su važne u svetu nakon ruske agresije na Ukrajinu, a to je veća saradnja u oblasti borbe protiv terorizma, sajber napada, pretnji i možda veća kontrola migracija i izbeglica", kaže Bjeloš.

Ona navodi da Beogradski centar za bezbednosnu politiku vidi i korist za vlasti obe zemlje.

"Ovo je pozitivan politički poen za obojicu lidera da promovišu saradnju u oblasti odbrane i da pokažu Evropskoj uniji, svojim zemljama i regionu da nisu oni ti koji proizvode nebezbednost, da nisu izvori, uzroci nebezbednosti, već da su oni ti koji mogu da garantuju mir i bezbednost u regionu", kaže Bjeloš.

U opoziciji su kritični prema zajedničkim potezima Viktora Orbana i Aleksandra Vučića. Presednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović smatra da ovakav vid saradnje samo ima za cilj da pošalje poruku o, kako navodi, čeličnom prijateljstvu Vučića i Orbana.

"Postavlja se veliko pitanje čemu to služi. Pa služi samo PR-u. Služi da se pokaže, kako oni to predstavljaju, čelično prijateljstvo, snažno prijateljstvo između Orbana i Vučića koje je prijateljstvo između dvojice izrazito autokratski nastrojenih lidera od kojih je jedan u defakto izolaciji unutar EU i NATO-a, a drugi je opredeljen i sprovodi izolaciju Srbije sve veću i veću", smatra Stefanović.

Sporazum o unapređenju bezbednosne saradnje sa Mađarskom stiže pred poslanike gotovo istovremeno kada premijer Viktor Orban u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu šalje upozorenje da će eventualnu sabotažu gasovoda Turski tok Srbija i Mađarska smatrati povodom za rat.

 

 

Komentari (0)

Srbija