Biznis vesti

Fiskalizacija i eCommerce - nova pravila u elektronskoj trgovini

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2021

-

15:01

Fiskalizacija i eCommerce - nova pravila u elektronskoj trgovini
Fiskalizacija i eCommerce - nova pravila u elektronskoj trgovini - Copyright Promo/ESC

veličina teksta

Aa Aa

eCommerce Asocijacija Srbije je juče organizovala drugi besplatni Meetup u ovoj godini, na kome je prisustvovalo više od 150 delegata, a cilj je bio da se približi novi Zakon o fiskalizaciji koji stupa na snagu od 1. januara 2022. godine. Predsednica eCommerce Asocijacije Srbije, Zorana Milidrag je najavila da će Asocijacija uskoro objaviti više informacija o prvoj dodeli eCommerce nagrada, kao i o velikoj eCommerce konferenciji.

Partner advokatske kancelarije Živković - Samardžić - Igor Živkovski,  je objasnio sve pravne aspekte novog Zakona o fiskalizaciji, podzakonske akte, kao i kaznene odredbe.

“Za prodaju putem web shop-a, uvedena je obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izdavanja fiskalnog računa. U praksi to znači da će prodavac izdati i upakovati fiskalni račun sa proizvodom i poslati ga kupcu, fizičkom licu. Kada je reč o uslugama koje se pružaju putem interneta fizičkim licima, neophodno je da se za svaki primljeni prihod od usluga koje su pružene fizičkim licima izda fiskalni račun koji će pokrivati primljenu naknadu za uslugu”, ističe Igor Živkovski.

Promo/ESC

 

Obveznik fiskalizacije koji obavlja promet na malo isključivo putem interneta, preko elektronskog fiskalnog uređaja, fiskalni račun izdaje kupcu dobara, odnosno korisniku usluga u elektronskoj formi.

“To znači da se u ovom slučaju na izdatom fiskalnom računu mora naći hiperlink za verifikaciju, i da kupac na osnovu predmetnog hiperlinka može vršiti proveru fiskalnog računa posredstvom sistema za proveru fiskalnih računa”, dodao je Živkovski.

Kaznene odredbe za nepoštovanje zakona

Bilo je reči i o kaznenim odredbama, gde je zaključeno da će se kazniti za prekršaj svako pravno lice - obveznik fiskalizacije, ako ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, ako ne izda fiskalni račun koji ne sadrži obavezne propisane podatke, kao i još nekoliko različitih stavki, koje će biti obavezne.

“Za prekršaje kazniće se odgovorno lice u pravnom licu - obvezniku fiskalizacije novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, preduzetnik - obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, odnosno fizičko lice - obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik - obveznik fiskalizacije, novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara”, zaključuje Igor.

Nakon predavanja, održana je panel diskusija na kojoj su Marko Ilić, Head of Product u kompaniji Ananas i suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije, Aleksandar Nastevski osnivač i direktor kompanije NB Soft, kao i Savo Pavlović, partner u advokatskoj kancelariji Živković-Samardžić i Marija Đorđić, osnivač i direktor knjigovodstvene agencije Experta, objasnili šta ovaj zakon donosi iz različitih uglova poslovanja.

S obzirom na to da je broj prisutnih premašio 150, zbog velikog interesovanja za ovu temu, Asocijacija najavljuje da će se o ovoj temi još pričati i da će pored predstavnika različitih kompanija na narednog meetup-u naći i predstavnici Ministarstva.

Komentari (0)

Biznis