Nekretnine

Dolazi li bolje vreme za odluku o uzimanju stambenog kredita: Koji faktori su presudni za dugoročno zaduživanje?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

24/02/2024

-

20:33

Dolazi li bolje vreme za odluku o uzimanju stambenog kredita: Koji faktori su presudni za dugoročno zaduživanje?
Ključevi od stana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Korisnici stambenih kredita u evrima do kraja ove godine mogu da računaju da će im kamate na mesečne rate biti ograničene, s obzirom na odluku Narodne banke Srbije da ih privremeno ograniči. Postavlja se pitanje da li za one koji razmišljaju da reše stambeno pitanje i uzmu kredit, u 2024. dolazi bolje vreme. 

Sagovornici Euronews Srbija navode da ne postoji dobro i loše vreme za zaduživanje koje se gleda iz ugla tržišnih uslova, ali i da su građani ipak malo oprezniji kada je u pitanju neko dugoročno zaduživanje, jer žele da se uvere da li je vrhunac kamatnih stopa iza nas. 

Saglasni su da je odluka o zaduživanju individualna i da je od kamatnih stopa bitniji faktor u odlučivanju za moment uzimanja kredita - kapacitet za njegovu otplatu.

Otplata po ceni iz "budućnosti"

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" kaže za Euronews Srbija da svi koji su uzeli kredite u momentu kada su oni bili skupi, danas plaćaju rate po aktuelnim cenama. 

"I to je ono što je specifično kod kreditnih poslova. Vi kad kupite naftu, kupujete po toj ceni na taj dan. A kad kupujete kredit, vi ga kupite taj dan, ali ga plaćate po ceni iz budućnosti. To je taj famozni euribor za koji se vezuje kamatna stopa. Bez obzira na to da li ste vi pre pet ili deset godina uzeli po jednoj kamatnoj stopi, vi ćete plaćati ratu kredita po današnjoj ceni novca koja je definisana tržišno. Ja iz tog ugla objašnjam povoljnost, odnosno nepovoljnost", rekao je Uzelac.

Navodeći da ne postoji dobro i loše vreme za zaduživanje koje se gleda iz ugla tržišnih uslova, Uzelac kaže da bitniji faktor u odlučivanju za moment uzimanja kredita jeste kapacitet otplate tog kredita. 

"Ako ste u ovom momentu kada su relativno skuplji krediti, u kapacitetu da ga otplatite po ovim uslovima, nije pogrešno uzeti ga po ovim uslovima jer kada bude jeftiniji, biće i vama jeftiniji, a vi ćete već neki period otplatiti kredit", rekao je Uzelac.

profimedia

 

Nikola Stakić sa Univerziteta Singidunum kaže za Euronews Srbija da pitanje da li je u 2024. bolje vreme za zaduživanje, zavisi od toga u odnosu na koji vremenski period se pravi paralela. 

"Ako očekujemo smanjenje kamata u drugoj polovini godine, možda je bolje takvu odluku o zaduživanju odgoditi za neki period. Ako pravimo paralelu sa periodom pre kovida, sigurno je da ne mogu da budu bolji uslovi jer su tada kamatne stope bile čak i negativne", rekao je profesor Stakić. 

On smatra da je prošao vrhunac monetarnog zatezanja i da se u nekom narednom periodu može očekivati smanjenje kamatnih stopa. 

"Koliko će to smanjenje biti i koliko brzo, to je naravno jako teško predvideti u ovom trenutku. Ali ono što je generalno otprilike pravilo je da sa boljim uslovima zaduživanja, dakle sa nižim kamatnim stopama, sa pojeftinjenjem novca, verovatno može doći i do većeg broja kreditnih zahteva za stambene kredite", rekao je Stakić. 

On kaže da su građani, ipak, malo oprezniji kada je u pitanju dugoročno zaduživanje i žele da vide da li je vrhunac kamatnih stopa iza nas ili ako nije, koliko će dugo potrajati. 

"U ovom trenutku imamo tu jedan mali pad i stagnaciju, ali ako novac bude bio sve jeftiniji, možemo da očekujemo možda blagu korekciju ili oporavak i te kreditne aktivnosti, jer sada je kreditna aktivnost takva da dominiraju uglavnom gotovinski krediti naspram stambenih kredita", rekao je Stakić.

Kada će se složiti kockice?

Uzelac ukazuje na problem "zbunjenosti" u domenu tržišta nekretnina, jer čim se pojave vesti da su nekretnine preskupe i precenjene i da neće pasti cene, to potrošače, odnosno potencijalne kupce zbuni. 

"Oni se zatvore i ko' vele - sačekaćemo neki momenat kad se slože kockice. Odluka pojedinca je ono što kreira tržište, a kada postoji neodlučnost, vi imate onda pad prometa, čim je pad prometa, onda je pad i potražnje za stambenim kreditima, a uz to pride su i ti stambeni krediti nepovoljniji što utiče na to da se sa odlukom o eventualnom zaduženju sačeka", rekao je Uzelac.

On kaže da je računica uvek na strani prodavaca jer potreba za stanom neće iščeznuti. 

"Kod nas se tržište nekretnina tek formira, danas imate nekretnine koje nisu nikad bile na tržištu, stanovi koji su dobijeni u onom periodu kada nisu ni kupovani, ni prodavani. Te generacije su sada proširile porodice pa se traže druga nekretnina. Imamo i spoljni faktor koji je došao sa novcem da kupuje sebi nekretnine. Na sve to imamo i ljude sa viškom kapitala koji hoće da svoj novac parkiraju u nekretnine u nedostatku kvalitetnijih mogućnosti za investiranje. Sve to doprinosi višoj ceni stanova i manji broj ljudi može sebi to da priušti", rekao je Uzelac. 

On navodi i da je nepošteno pričati da su skočile cene i da su prosečne cene kvadrata 3.000 evra, jer danas stan u Beogradu može da se kupi i po ceni kvadrata od 1.500 evra.

"To nije centralni deo Beograda, ali i dalje je Beograd. I sad je u stvari samo pitanje da li su poskupile nekretnine u Beogradu ili su nekretnine u Zemun Polju ostale na istoj ceni od pre pet godina. Prosto, u toj debati niko neće da uđe dublje od emotivne priče da je nekad bilo 1.000 maraka, a sad je 3.000 evra", kaže Uzelac. 

Baš zato što je tržište nekretnina mlado, delimično je manipulativno, navodi Uzelac i objašnjava da je manipulativni deo prodajni momenat investitora sa zapadnjačkom praksom jer oni ne prodaju stan, nego nešto što će u budućnosti biti izgrađeno, sa idejom da izvuku maksimum. 

"Tu su neke liste čekanja, uvek zadržavaju pravo da odbiju ugovor i ako u momentu konačne izgradnje mogu da dobiju više raskidom ugovora, bez dileme će raskinuti ugovori. Taj model prodaje pravi svojevrsnu aukciju. Oni će skupiti deset zainteresovanih i prodati onome ko najviše ponude i upravo u tom pravicu je mehanizam prodaje napravljen", rekao je Uzelac. 

Profesor Stakić kaže da je odluka o eventualnom zaduživanju na kraju individualna odluka i da zavisi od toga koliko su visoki i stabilni prihodi onoga ko uzima kredit, da li postoji mogućnost prevremene otplate i da li to možete da se finansira. 

On dodaje da zavisi i od toga kako će otplata mesečnih rata uticati na nečiji život i standard. 

"Novac je sada skup i to se odražava naravno na visinu kamatnih stopa, što ne znači da će to potrajati jer već dugo traje. Generalno, međunarodna ekonomija ne može da opstane toliko dugi vremenski period sa ovakvim visinama kamatnih stopa. Dakle, doći će do neke relaksacije, ali samo je pitanje u kojoj meri i koliko brzo", navodi Stakić. 

Komentari (0)

Biznis