Nekretnine

Računica za prvi stan: Koliko je mladih kupaca nekretnina i koje su im lokacije u Beogradu najatraktivnije

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

13/04/2024

-

18:15

Računica za prvi stan: Koliko je mladih kupaca nekretnina i koje su im lokacije u Beogradu najatraktivnije
Računica za prvi stan: Koliko je mladih kupaca nekretnina i koje su im lokacije u Beogradu najatraktivnije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugu polovinu 2023. godine obeležio je trend smirivanja tržišta i stagnacija cena nekretnina u većini gradova Srbije, mada su i dalje cene kvadrata visoke. Mnogi mladi u nastojanju da reše stambeno pitanje prave računicu kako da se osamostale i kupe stan. Na kupovinu nekretnine odlučuju se oni mlađi od 30 godina koji imaju bolje plaćene poslove i stabilne prihode. Među njima su na prvom mestu zaposleni u IT industriji, koji nekretnine kupuju na kredit.

Među kupcima nekretnina u Srbiji sve je više mladih, mada mnogi mladi i dalje teško uspevaju da se osamostale.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za prvu polovinu 2023. godine, mladi do 30 godina javljaju se u više od 15 odsto kao kupci stanova, što je značajan napredak u odnosu na 2019. godinu, kada je udeo ovih kupaca bio 7,9 odsto.

Imaju između 25 i 30 godina i dovoljno radnog iskustvo, odnosno radni staž duži od 3-4 godina i bolje pozicije u firmama. Stan kupuju iz kredita zbog povrata PDV-a jer su uglavnom kupci prvog stana, a među njima su i mladi bračni parovi.

Kada se odluče da su upuste u potragu za prvim stanom, uglavnom kupuju nekretnine na perifiriji Beograda koje koštaju do 120.000 evra. Postavlja se pitanje kako pažljivo planirati i proceniti finansijske mogućnosti i koje lokacije u Beogradu biraju mladi za kupovinu nekretnine.

Izvršni direktor City Expert Miloš Mitić kaže za Euronews Srbija da definitivno mnogo kupaca nekretnina mlađih od 30 godina dolazi iz IT industrije. 

"Tu je dosta i onih koji su završili ekonomiju, prava ili Mašinski fakultet, a koji su se zaposlili u nekom arhitektonskom birou, građevinskoj kompaniji ili rade kao računovođe u knjigovodstvenim agencijama. Ako bi morala da se izdvoji jedna grana, definitivno bi to bila neka hi-tech industrija, odnosno IT sektor", rekao je Mitić. 

profimedia

 

PR menadžer 4zida Aleksandra Mihajlović kaže da je razmatranje kupovine prvog stana važna odluka koja zahteva pažljivo planiranje i procenu finansijskih mogućnosti. 

"Pre prelaska u samostalni dom, mladi treba da sagledaju sve aspekte ovog koraka, ne samo cene nekretnina, već i ukupne troškove života i mesečnih režija", rekla je ona.

Koje lokacije su atraktivne mladim kupcima 

Mitić kaže da se kupci do 30 godina uglavnom odlučuju za stanove do 120.000 evra koji se poklapaju sa njihovom finansijskim mogućnostima. 

Reč je uglavnom o stanovima oko 50 metara kvadratnih. 

"Ako pričamo o lokacijama, uglavnom je to periferija Beograda. Govorimo o Mirijevu, malo udaljenijem delu Voždovca, zatim Rakovici. Krnjača je opcija, kao i Zemun, pa i Batajnica i Surčin, kao nova atraktivna lokacija gde je kvadrat ispod 2.000 evra. To su sve uglavnom stanovi koji se kreću od 2.000 do 2.200 po metru kvadratnom, to su i neke njihove mogućnosti. Stanovi su uglavnom do 50 kvadrata, tako da je ukupna neka cena od 100.000 do 120.000 evra", rekao je Mitić. 

Kada je reč o lokaciji, dodaje Mitić, ukoliko ona zadovoljava minimalne kriterijume u smislu da je dobro povezana prevozom, da ima osnovnu infrastrukturu, prodavnice, eventualno u blizini neki  tržni centar i vrtić, ako je reč o mladom bračnom paru, to je nešto što je njima sasvim dovoljno. 

"Generalno, njihov kriterijum je da je stan funkcionalan, da je mikro lokacija sa adekvatnom potporom dodatnih sadržaja, a pre svega budžet koji im je na raspolaganju, odnosno cena", naveo je Mitić. 

Upravo je budžet najveći ograničavajući faktor kada mladi razmišljaju da se osamostale i kupe stan. 

profimedia

 

Aleksandra Mihajlović kaže da cene izdavanja i prodaje stanova u Beogradu variraju u zavisnosti od lokacije, ali da mlađa populacija obično za prvi stan bira Voždovac i to Banjicu gde je na sajtu 4zida trenutno prosečna oglašena cena kvadrata oko 2.240 evra. 

"U Braće Jerković se može kupiti jednoiposoban stan u novogradnji za 95.000 evra dok je na Konjarniku za kvadrat potrebno izdvojiti oko 2.320 evra, a u Medakoviću oko 2.000 evra", navela je Mihajlović. 

Ona je napomenula da je za one koji tek izlaze iz roditeljskog doma, a našli su prvi posao, jedna od opcija svakako i iznajmljivanje stana. 

Prosečna cena meseče kirije garsonjere u Beogradu na 4zida je trenutno oko 290 evra, za jednosoban stan je potrebno izdvojiti oko 380 evra, a za veće kvadrature minimum 450 evra.

Komentari (0)

Biznis