Nekretnine

Nova usluga Geodetskog zavoda sprečava zloupotrebe - katastarski alarm zvoni kad se menjaju podaci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

22:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Katastarski alarm je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao sa ciljem informisanja vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes u vezi sa nepokretnošću o izmenama podataka. Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, uvođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava. 

Diplomirani inženjer geodezije Darko Vučetić iz RGZ kaže za Euronews Srbija da je ova aplikacija napravljena da bude jednostavna za korišćenje i da funkcioniše poput alarma za automobil, jer odmah obaveštava vlasnika ukoliko dođe do nekih neregularnosti. Jednostavna je, tvrdi, i prijava.

"Vlasnicima nepokrentosti je važno da znaju podatke iz ugovora, e-katastra ili sa Geosrbije, da nađu broj parcele ili objekta i sistem dalje sve sam radi. U dva koraka građani sve završavaju. Aplikacija je počela da radi, došli smo juče do broja od 900 zahteva, tako da se vidi da je velika potreba i zainteresovanost . Dovoljno je da se građani prijave na sajtu, ali mora biti sa elektronskim potpisom, a dalja procedura je na RGZ. Korisnik dobija informaciju da je otvoren nalog i uputstvo kako se aplikacija koristi", objašnjava Vučetić.

Njegov kolega iz RGS Miloš Bjelanović, diplomirani pravnik ističe da je ranije moglo da se dogodi da neko podnese određeni zahtev na nepokretnosti, a da vlasnik to ni ne zna i da dođe do nekog neželjenog razvoja situacije.

"Po zakonu postoje pravila o obaveštavanju stranaka. Naravno, ukoliko dođe do promene i donese se rešenje o izmenama i dostavlja se rešenje o izvršenju, ali je moguće da se neko odselio ili da je na putu i u takvim situacijama se objavom preko elekronske oglasne table smatra se da ste obavešteni. Međutim, nije uvek tako. I ovaj alarm upravo popunjava tu veliku prazninu, vezanu za obaveštavanje građana o sopstvenoj nepokretnosti", kaže Bjelanović.

E-Stock/Milan Lučić

 

Pravnik objašnjava da nije moguće da se kao vlasnik nepokretnosti upiše neko drugi, ali da se dešava da se upiše hipoteka u nečiju korist, ali nepokretnost kao celina ne može imati dva vlasnika.

"U Katastru je uveden informacioni sistem, jedan od najmodernijih u Evropi i stavljena je tačka na prevare, u smislu da više ne postoji mogućnost greške, jer su razvijeni kontrolni mehanizmi. Ovo je proaktivni proizvod, koji alarmira vlasnike da se nešto dešava van sistema katastra nepokretnosti i da on može pravovremeno da reaguje, da reguliše stvari, ako dođe do prinudne naplate ili nešto slično", objašnjava Darko Vučetić.

Stari predmeti teški za rešavanje

Bjelanović kaže da i dalje ima mnogo starih predmeta, na čije rešenje rešavanje se čeka, ali da je nažalost problem što moraju da se rešavaju po starom zakonu, koji ovu proceduru komplikuje. 

"Za nove isprave postoji sistem koji je u primeni od 2018. godine i koji funkcioniše odlično, a predmeti se rešavaju u zakonskim rokovima. Kod starih isprava je drugačije postavljen sistem. Mi smo jako opterećeni, jer nas stari zakon obavezuje da proveravamo mnogo nekih stvari, a što je veći protek vremena od nastanka isprave, pa do momenta kad ste započeli proceduru upisa u katastar to je i veća šansa nepoklapanja - u smislu podataka o nepokretnostima i licima", objašnjava pravnik.

Bjelanović napominje da u novom sistemu, gde su uključeni javni beležnici, lokalne samouprave, izvršitelji i sudovi, oni imaju ulogu nekoga ko pripema i proverava dokumentaciju dok ne stigne u katastar, a da se onda u RGZ bave samo ispitivanjem formalnih podobnost za upis, što značajno doprinosi da se postupak ubrza i reši u zakonskom roku.

"Kod starih predmeta nije tako i sada se trudimo da omogućimo građanima to olakšamo. Ljudi veruju da se činjenicom što su nekad overili ugovor u sudu i što plaćaju porez priča završena, ali nije, jer nisu upisali pravo svojine i time nisu stekli potpunu zaštitu svojih prava na nepokretnost. Zato je važno da to okončaju", poručuje Bjelanović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis