Nekretnine

Raspisan novi konkurs za dodelu kuća na selu - poznato ko može da konkuriše i do kada

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews

22/02/2022

-

10:03

Raspisan novi konkurs za dodelu kuća na selu - poznato ko može da konkuriše i do kada
Raspisan novi konkurs za dodelu kuća na selu - poznato ko može da konkuriše i do kada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a rok za podnošenje prijave je 21. novembar. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1,2 miliona dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju propisane uslove za učešće. Među uslovima koje podnosioci moraju da ispune je i da su punoletni državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i da nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina, da nisu osuđivani. Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, osim u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Prijava i prateća dokumentaciju se šalje preporučenom pošiljkom na adresu Ministarstva za brigu o selu, na adresu Bulevar Mihajla Putina 2a, sa naznakom Prijava na konkurs - sredstva za dodelu bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom - ne otvarati, sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte.

Prošle godine država kupila 651 kuću

Kroz program Ministarstva za brigu o selu, prošle godine je izdvojeno 686,5 miliona dinara za kupovinu 651 kuće u sto lokalnih samouprava u Srbiji. Maksimalan iznos po prijavi je bio 1,2 miliona dinara. Novi dom je dobilo 515 bračnih i vanbračnih parova, 81 mladi poljoprivrednik i 55 samohranih roditelja. Čak 48  porodica dobilo je kuće u selima koja pripadaju opštini Bačka Palanka. Najtraženija sela su bila Gajdobra, Despotovo, Mladenovo, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš i Tovariševo.

"Za 2022. godinu je izdvojeno još 500 miliona dinara za ovaj program, uz težnju da se sredstva sukcesivno uvećavaju u skladu sa potražnjom. Više od 1.000 ljudi konkurisalo je za dva tri meseca, zatrpani smo zahtevima. Prosek godina je nešto preko 30 godina, mladi su hrabriji i odlučniji, a ima i porodica sa troje, četvoro i petoro dece ", rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu. 

Euronews/Zlatica Radović

 

Veliko interesovanje je i bilo za nekretnine u selima koja pripadaju somborskoj opštini. Nove ukućane dobile su 33 nekretnine, a najviše ih je prodato u Aleksi Šantiću, Bačkom Bregu, Bačkom Monoštoru, Bezdanu, Gakovu, Doroslovu, Kljajićevu, Svetozaru Miletiću, Stanišiću, Staparu, Čonoplji. Za manje od 10.000 evra mogu se kupiti i kuće u Banatskoj Topoli, Banatskom Velikom Selu, Bašaidu, Iđošu, Mokrinu, Nakovu, Novim Kozarcima, Ruskom Selu i Sajanu.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, najniži iznos do sada dodeljen je za nekretninu u vrednosti od 348.280 dinara, odnosno oko 3.000 evra u opštini Knjaževac - selo Gornja Kamenica. Kuća ima 71 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćen manje od 40 evra s obzirom da je novi vlasnik uz ovu nekretninu dobio i 3,3 ara zemljišta i pomoćne objekte. 

Preporuka za vas

Kuću na selu moguće je kupiti za nekoliko hiljada evra, ali nije sve tako jednostavno – ulaganja često premašuju cenu nekretnine
Velimirovići sa četvoro dece otišli na Staru planinu da gaje ovce, pa u skoro napuštenom selu zaposlili 20 ljudi

Komentari (0)

Biznis