Biznis vesti

Vlada Srbije odobrila dodatna sredstva za kupovinu kuća na selu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

16:15

Vlada Srbije odobrila dodatna sredstva za kupovinu kuća na selu
Kuća na selu - Copyright Euronews/Zlatica Radović

veličina teksta

Aa Aa

Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena je izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021.

Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573 miliona dinara. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je krajem juna javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućicom, a za tu namenu je iz budžeta Srbije izdvojeno 500 miliona dinara.

Na konkurs koji traje do 1. novembra mogu da se jave državljani Srbije, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu. U Ministarstvu kažu da je za protekla četiri meseca stiglo više od 700 prijava, a do sada je 237 mladih parova u braku, vanbračnoj zajednici, ili samostalnih poljoprivrednika već dobilo novac za kupovinu odabranih kuća, dok je još oko 200 zahteva u prodeduri.

eAgrar za efikasnije vođenje poljoprivrednih gazdinstava

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se ta oblast usklađuje sa evropskom regulativom i, pored ostalog, uvodi eAgrar – novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplata podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"Novo softversko rešenje eAgrar čini elektronski portal preko koga će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu – biće im omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka", saopštili su iz Vlade Srbije.

Ergela Karađorđevo od posebnog značaja

Članovi Vlade usvojili su Zaključak kojim se utvrđuje da je razvoj konjarstva i konjičkog sporta od posebnog značaja za unapređenje ove privredne delatnosti i turističkog potencijala Republike Srbije, kojom je Ergela Karađorđevo prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj tog sporta.

Wikimedia/Tarajicpredrag

 

Ergela, koja je jedan od osnivača Međunarodnog udruženja odgajivača lipicanskih konja sa sedištem u Briselu, imala je ključnu ulogu u očuvanju rasnog sastava tih konja na teritoriji Srbije i Vojvodine, a njena grla dospela su do dvorova Grčke, Velike Britanije, Carevine Etiopije…

 

Preporuka za vas

Velimirovići sa četvoro dece otišli na Staru planinu da gaje ovce, pa u skoro napuštenom selu zaposlili 20 ljudi
Mladima do 10.000 evra za kupovinu kuće na selu, Vlada Srbije usvojila Uredbu i odredila listu uslova
"Doći će vreme da se život na selu ceni": Novosađanin i Filipinka traže kuću u Šumadiji, imaju 10.000 evra od države i puno ideja

Komentari (1)

Biznis