Nekretnine

Mladima do 10.000 evra za kupovinu kuće na selu, Vlada Srbije usvojila Uredbu i odredila listu uslova

Komentari

Autor: Z. R.

24/06/2021

-

17:30

Mladima do 10.000 evra za kupovinu kuće na selu, Vlada Srbije usvojila Uredbu i odredila listu uslova
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Uredbu za kupovinu seoskih kuća, na osnovu koje će 500 miliona dinara biti izdvojeno za kupovinu nekretnina u selima širom Srbije. Maksimalan iznos je 1.200.000 dinara, odnosno oko 10.000 evra.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju državljani Republike Srbije mlađi od 45 godina, koji su  u trenutku podnošenja prijave u bračnoj ili trajnijoj vanbračnoj zajednici, a podnosilac prijave može biti i samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik.

Uslov je i da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti u Srbiji, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa. Uslov za kopovinu kuće je i da nisu u krvnom srodstvu sa prodavcem nepokretnosti u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu.

Moći će da se prijave i samo ako nemaju neizmirenih dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

Podnosioci prijave treba da ispunjavaju i jedan od četiri alternativno propisana uslova -  da žive na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice, da poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili su prosvetni radnici i zanatlije, da žive u gradskim sredinama samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice i imaju nameru da žive na selu, kao i da obavljaju poslove čija je priroda takva da ih mogu raditi od kuće na selu.

profimedia

 

Uredbom je precizorano da bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, potrebno je da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili neki od navedenih objekata postoji u susednim selima, da je upisana u katastar nepokretnosti/zemljišne knjige na ime prodavca, bez tereta.  

Rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Opštine će kontrolisati kupoprodaju kuća

U Uredbi piše da će se jedinica lokalne samouprave ugovorom obavezati da sprovodi kontrolu obavljene kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom. Jedinica lokalne samouprave upućuje Komisiji izveštaj o sprovedenoj kontroli, kao i izjašnjenje da li su bespovratna sredstva utrošena u svemu prema ugovoru.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave u izveštaju o sprovedenoj kontroli utvrdi odstupanje od ugovornih odredbi, odnosno nenamensko trošenje bespovratnih sredstava, Komisija će izvršiti terensku kontrolu. 

Ako se u postupku terenske kontrole utvrdi nenamensko trošenje bespovratnih sredstava i odstupanje od ugovornih odredbi, Ministarstvo raskida ugovor, a korisnici bespovratnih sredstava vraćaju celokupan iznos bespovratnih sredstava u budžet Republike Srbije, sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Preporuka za vas

Građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Turskoj, stanovi u Alanji jeftiniji nego u Beogradu
Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Biznis