Nekretnine

Republički geodetski zavod: Osnovana Radna grupa za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

13:01

Republički geodetski zavod: Osnovana Radna grupa za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti
Republički geodetski zavod: Osnovana Radna grupa za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod saopštio je danas da je održan konstitutivni sastanak Radne grupe za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti.

"U čvrstom nastojanju da unapredi integritet, transparentnost i odgovornost na tržištu nepokretnosti, Republički geodetski zavod sa zadovoljstvom obaveštava javnost o uspešnom održavanju prvog konstitutivnog sastanka multi-institucionalne Radne grupe za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti", navode iz RGZ.

Konstitutivni sastanak je održan 28. avgusta u prostorijama RGZ i okupio je relevantne stručnjake iz različitih državnih institucija sa integritetom i bogatim iskustvom u dugogodišnjoj borbi protiv korupcije.

To dodatno naglašava ozbiljnost i posvećenost suzbijanju korupcije u oblasti tržišta nepokretnosti, kažu u RGZ.

Na prvom konstitutivnom sastanku, svi članovi su se upoznali sa svojim ulogama i odgovornostima, razmotrili osnovne ciljeve i plan rada i saglasili se da će fokus biti na razvoju transparentnih procedura, digitalizaciji procesa, obuci zaposlenih i podizanju svesti građana o posledicama korupcije na tržištu nepokretnosti.

Ciljevi Radne grupe su usmereni na postizanje ključnih rezultata u borbi protiv korupcije na tržištu nepokretnosti, navodi RGZ.

Prva faza će obuhvatiti temeljnu analizu postojećeg pravnog okvira koji uređuje tržište nepokretnosti radi identifikacije nedostataka u suprotstavljanju koruptivnim aktivnostima, bilo da se radi o regulisanim, delimično regulisanim ili neregulisanim segmentima tržišta. 

Osim toga, posebna pažnja biće posvećena identifikaciji oblasti koje su posebno ranjive na korupciju kako bi se obezbedila ciljana i efikasna intervencija.

Nakon analitičkog pregleda, uslediće rad na usklađivanju i usvajanju preporuka koje će imati za cilj unapređenje postojećih zakona i drugih propisa u oblasti tržišta nepokretnosti. 

Paralelno sa zakonodavnim aktivnostima, vodiće se kampanje za podizanje svesti šire javnosti o ozbiljnim posledicama korupcije na tržištu nepokretnosti i promovisanje integriteta kao ključne vrednosti u tom sektoru, navodi RGZ.

"Ovaj konstitutivni sastanak predstavlja početak argumentovane i odlučne borbe protiv korupcije na tržištu nepokretnosti. Svesni smo izazova pred nama, ali smo isto tako posvećeni ostvarivanju pozitivnih promena koje će omogućiti pravednije, transparentnije i odgovornije okruženje za sve učesnike na tržištu nepokretnosti", rekao je direktor RGZ Borko Drašković.

Javnost će biti izveštavana o aktivnostima, postignućima i napretku u borbi protiv korupcije na tržištu nepokretnosti od strane ovog tela, saopštio je RGZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis