Novac

Fiskalni savet: Neophodno je unaprediti aspekte fiskalne politike

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

23:45

Fiskalni savet: Neophodno je unaprediti aspekte fiskalne politike
Fiskalni savet: Neophodno je unaprediti aspekte fiskalne politike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završni račun budžeta Srbije za 2022. godinu jasno ukazuje na brojne aspekte fiskalne politike koje je potrebno unaprediti, navodi se u oceni Predloga Zakona o završnom računu koju je uradio Fiskalni savet Srbije i dodaje da je analizom koju je uradio razrešen deo nedoumica u vezi sa konkretnim fiskalnim politikama iz prošle godine, ali da su neka pitanja i dalje ostala otvorena.

Fiskalni savet navodi da se u završnom računu može videti da je tokom 2022. godine, 122 milijarde dinara, odnosno više od milijarde evra, preraspodeljeno mimo uobičajene budžetske prakse, tj. korišćenjem tekuće budžetske rezerve. 

"Ono što je, međutim, još ostalo nepoznato jeste to kako je tačno potrošeno više od 500 miliona evra od tih sredstava. Naime, odlukama Vlade Srbije ovi rashodi klasifikovani su kao poverljivi, iako su gotovo u celini realizovani van sektora bezbednosti", navodi se u analizi.

Ocenjuje se da bi se budžetski proces znatno unapredio kad bi se otklonile nedorečenosti završnog računa. 

Fiskalni savet ukazuje na loše planiranje budžetskih rashoda, koje je u većem broju slučajeva identifikovano kao glavni razlog zbog koga je konačno izvršenje budžeta znatno odstupilo od planiranog.

Takođe, ocenjuje se kao niska efikasnost države u sprovođenju politika i projekata koji su važni za poboljšanje kvaliteta života građana Srbije, među kojima su zaštita životne sredine, prosveta, zdravstvo i drugo, kao i loša praksa da se javne politike vode preko tekuće budžetske rezerve.

Time se, ocenjuju u Fiskalnom savetu, zaobilaze standardne budžetske procedure. 

Navodi se i nedovoljna transparentnost, koja je izražena i u prikazivanju velikih rashoda države kao što su budžetske pozajmice.

Predloženim Završnim računom daje se sveobuhvatan izveštaj o fiskalnoj politici u 2022. godini čime se zaokružuje budžetski proces za tu godinu i u njemu se po prvi put može videti struktura izvršenih rashoda na nivou pojedinačnih budžetskih korisnika, u šta su uključeni i indirektni korisnici, o čemu se ne izveštava u redovnim mesečnim izveštajima o izvršenju budžeta, navodi se u oceni.

U analizi se ističe i da brojni izdvojeni izveštaji koje dokument sadrži dodatno osvetljavaju fiskalnu politiku vođenu u prošloj godini, kao što su izveštaj o korišćenju sredstava iz budžetske rezerve, obrazloženje odstupanja u odnosu na budžetski plan i svi oni zajedno daju zaokruženu sliku o upravljanju javnim finansijama u prošloj godini, koja je, kako se ocenjuje, iz fiskalnog ugla bila veoma turbulentna. 

Pozitivnim se ocenjuje to što se nastavlja praksa, uspostavljena pre pet godina, da ovaj Zakon prolazi kroz redovnu skupštinsku proceduru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis