Novac

Veliki krah kineske kompanije potresao tržište: Vrednosti kriptovaluta najniže u poslednjih mesec dana

Komentari
Veliki krah kineske kompanije potresao tržište: Vrednosti kriptovaluta najniže u poslednjih mesec dana
Veliki krah kineske kompanije potresao tržište: Vrednosti kriptovaluta najniže u poslednjih mesec dana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vrednosti kriptovaluta ponovo su pale, a razlog je rizik koji globalnoj ekonomiji donosi pad vrednosti akcija kineskog konglomerata Evergrande.

Bitkoin, najveća i najpoznatija kriptovaluta na svetu, pao je 20. septembra za više od 8 odsto, na 42.453 dolara, što je bio najniži nivo od 7. avgusta. Bitkoin se u međuvremeno ipak malo oporavio, pa je završio dan na 44.000 dolara. 

Samo dve nedelje ranije, 6. septembra, vrednost bitkoina iznosila je 52.000 dolara.

Bitkoinovom rivalu eteru, vrednost je pala za više od 10 odsto, pa je tako bio na manje od 3.000 dolara prvi put od početka avgusta.

Zašto padaju vrednosti kriptovaluta?

Konglomerat Evergrande suočava se sa dugom od 300 milijardi dolara, i samim tim, mogućim kolapsom, prenosi Euronews Next.

U ponedeljak su akcije ove kompanije skliznule za 20 odsto na berzi, zbog čega su investitori zabrinuti da bi kolaps Evergranda mogao da poremeti mnoga tržišta, uključujući i kriptovalute.

Radi se o tome da je Evergrande pozajmio novac od velikih investicionih banaka širom sveta, a ukoliko ne mogu da vrate novac, to bi potencijalno mogao biti problem po čitavo tržište.

Kako je objasnio analitičar tržišta Edvard Moja, to što Evergrande verovatno neće biti u stanju da vrati novac, povlači sa sobom pad cena akcija i drugih tržišta, a kriptovalute se ni po čemu ne izdvajaju, prenosi CNN.

Investitori se plaše da bi čitavo tržište mogao da zadesi krah, pa pokušavaju da izvuku što je veći dobitak dok do tog kraha ne dođe.

Pixabay

 

Zbog toga i ne bi trebalo da čudi, dodaje Moja, to što se prvo sa tržišta povlači bitkoin, koji se dobro držao čitave godine, uprkos pandemiji.

Pad vrednosti kriptovaluta dolazi otprilike u isto vreme kada raste zanimanje različitih institucija za njih, a neke banke su čak i prognozirale skok vrednosti.

Osim pada cena akcija Evergranda, kriptovalute bi mogao da "pogodi" i razvoj situacije u Sjedinjenim Američkim Državama, gde zakonodavci i nadzorne institucije uvode sve oštrije mere.

Kako je prošle nedelje pisao "Wall Street Journal", administracija predsednika SAD "priprema širok dijapazon akcija, uključujući sankcije, kako bi hakerima bilo teže da koriste digitalne valute koje pokradu prilikom napada".

Nisu samo bitkoin i eter "propatili", već je vrednost opala i drugim kriptovalutama - kardanu, solani i polkadotu naneta je šteta u vrednosti od sedam do 12 odsto.

Šta se desilo sa kompanijom Evergrande?

Evergrande je osnovan 1996. godine, i od samog početka učestvuje velikim delom u profilisanju Kine kao jedne od najvećih ekonomskih sila na svetu.

Preuzeli su više od 1.300 projekata nekretnina u više od 280 kineskih gradova.

Zapošljavaju 200.000 ljudi, a njihovi građevinski projekti indirektno otvaraju više od 3,8 miliona radnih mesta godišnje, kako piše na zvaničnoj internet-stanici Evergrande grupe.

U fokusu Evergrande grupe je tržište nekretnina, ali je njihov uspeh umnogome "potpomognut" zaduživanjima koja su, izgleda, došla do tačke ključanja.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Jedan od projekata kompanije "Evergrande"

Trenutno je u pitanju najzaduženija kompanija na svetu. U mnogim slučajevima, ne uspevaju da plate svojim dobavljačima, pa su zato odlučili da podstiču zaposlene da ulažu u firmu.

Dva puta tokom protekle nedelje, Evergrande je naveo da možda neće moći da podmire otplatu kamata, piše "Business Insider".

Njihove akcije su opale u vrednosti od skoro 80 odsto u odnosu na prošlu godinu, a obveznicama se trgovalo na istorijski niskim vrednostima, od kako se saznalo za njihov dug.

Da se ovakvo nešto sprema, moglo se videti još pre gotovo dva meseca. 

Banka Amerike je, u jednom od sopštenja, objavila da je "Evergrande pogođen brojnim lošim naslovima, uključujući odbijanje banaka da ponude hipoteke potencijalnim kupcima njihove imovine. Obveznice su im pale na cenu iz sredine 1950-ih, što verovatno znači da će morati da se restrukturiraju". 

Predsednički savet Najiba Bukelea

Nisu svi razočarani time što je vrednost bitkoina pala.

Predsednik Salvadora, države koja želi da zacementira svoj položaj pionira u zvaničnom korišćenju kriptovaluta, Najib Bukele, objavio je na svom Tviter nalogu da je ova zemlja kupila 150 novih bitkoina.

"Imamo 150 novih novčića! Zemlja sada ima 700 bitkoina. Nikad ne mogu da vas pobede ako kupite nešto kada mu pada cena, to je predsednički savet", napisao je Bukele.

Bitkoin je, inače, postao zvanična valuta u Salvadoru 7. septembra, što je prvi put da se to desilo u nekoj državi.

Ova zemlja nema sopstvenu valutu, već se tamo od 2001. godine koristi američki dolar, a sada građani mogu da biraju da li će koristiti bitkoin ili dolare za plaćanje.

Uvođenje bitkoina kao zvanične valute izazvalo je proteste na ulicama, jer je Salvador veoma siromašna zemlja, pa tako većina građana nema ni račune u banci, a ni pristup internetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis