Novac

Počinje isplata 30 evra - za pomoć u decembru mogu se prijaviti i oni koji su postali punoletni do ovog datuma

Komentari

Autor: Z. R.

31/10/2021

-

08:08

Počinje isplata 30 evra - za pomoć u decembru mogu se prijaviti i oni koji su postali punoletni do ovog datuma
Počinje isplata 30 evra - za pomoć u decembru mogu se prijaviti i oni koji su postali punoletni do ovog datuma - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Isplata 30 evra državne pomoći svim punoletnim građanima počeće sutra. Kako je ministar finansija Siniša Mali ranije najavio, novac će od 1. novembra biti uplaćen na račune svim građanima koji su se prijavili u aprilu.

To je drugi deo državne pomoći, iz paketa 30+30 evra, dok je najvaljena još jedna uplata od dodatnih 20 evra koje bi trebalo da dobiju svi građani u decembru. Oni koji sutra dobijaju pomoć ne moraju dodatno da se prijavljuju za uplatu koja je predviđena sledećeg meseca.

"Dakle, u ponedeljak, 1. novembra, naši najstariji sugrađani, kao i primaoci novčane socijalne pomoći mogu da očekuju uplatu u iznosu od 30 evra na svojim računima. Ostalim punoletnim građanima koji su ispunili uslove za ovaj vid novčane podrške države, novac će biti uplaćen 2. i 3. novembra. Ukupno, reč je o više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera. Svako će dobiti po 3.527 dinara“, rekao je Mali.

Ministar finansija je objasnio i da će građanima koji su, nakon što su dobili prvi deo novčane pomoći od 30 evra u maju mesecu, promenili banku i ugasili račun, u prvobitnoj banci biti otvoren namenski račun na koji će im biti uplaćen drugi deo novčane pomoći.

Oni koji nisu aplicirali za 30 plus 30 evra, a žele da dobiju 20 evra u decembru, moći će to da urade od 15. do 30. novembra. Državnu pomoć će moći da dobiju i oni koji su u međuvremenu postali punoletni. 

"Ostali punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu i koji se prethodno nisu prijavili za dva puta po 30 evra, a sada žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti, ili koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu, moći će da se prijave na portalu Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs, u periodu od 15. do 30. novembra", rekao je Mali.

Dodatna pomoć od 20 evra omogućena je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 koji je Vlada Srbije usvojila na senici 7. oktobra.

Sledećeg dana je objavljen u Sužbenom glasniku, a u njemu se navodi da pravo na pomoć imaju i građani koji su od 24. aprila 2021. godine, do dana stupanja na snagu zakona o izmenama i dopunama zakona kojim se uvodi dopunska novčana pomoć, postali punoletni. Ovaj Zakon stupio je na snagu 16. oktobra, što znači da pravo na pomoć imaju svi koji su napunili 18 godina do tog datuma.

Detalji prijave biće saopšteni naknadno, ali je već najavljeno da se tehnički neće razlikovati od ranijih načina.

Ublažavanje posledica pandemije

Ministar finansija je, ranije rekao da je za tri paketa pomoći prošle i ove godine država izdvojila oko osam milijardi evra. On je najavio i da će penzionerima početkom sledeće godine biti isplaćeno i dodatnih 20.000 dinara.

On je naglasio da su ove mere pomoći deo trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije, i podsetio da su sva tri paketa vredna oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,3 odsto BDP, te da su ti paketi spasili srpsku privredu.

"Uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, tako da je nezaposlenost u Srbiji danas na nivou na kom je bila i pre pandemije. Nismo dozvolili da se teret krize prelije na građane, a nismo dozvolili ni da se naruši privredni ambijent. Pomogli smo i građane i privredu i zaista mogu da kažem da sam veoma zadovoljan kako su sprovedena sva tri paketa podrške“, rekao je Mali.

Naglasio je da država, po sada već ustaljenoj praksi, sve svoje obaveze ispunjava u dan i u dinar.

 

Komentari (0)

Biznis