Novac

Ruska centralna banka predlaže zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2022

-

23:43

Ruska centralna banka predlaže zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta
Ruska centralna banka predlaže zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ruska centralna banka predložila je u četvrtak zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta na ruskoj teritoriji, navodeći pretnje finansijskoj stabilnosti i dobrobiti građana. Ovo nije prvi potez čime jedna vlada pokušava da suzbije kriptovalute, budući da zemlje širom sveta brinu da bi privatne i veoma nestabilne digitalne valute mogle da pokopaju kontrolu vlasti nad finansijskim i monetarnim sistemima.

Rusija se godinama bori protiv kriptovaluta, govoreći da bi se one mogle koristiti za pranje novca ili za finansiranje terorizma. Ipak, godine 2020. kriptovalute su dobile pravni status u ovoj državi, iako je zabranjena njihova upotraba kao sredstvo plaćanja.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, centralna banka je rekla da je "špekulativna tražnja prvenstveno odredila brzi rast kriptovaluta", kao i da one nose karakteristike finansijske piramide, koje bi mogle da ugroze finansijsku stabilnost i građane.

Banka je predložila da spreči finansijske institucije da obavljaju bilo kakve operacije sa kriptovalutama i rekla je da bi trebalo razviti mehanizme za blokiranje transakcija koje imaju za cilj kupovinu ili prodaju kriptovaluta za dekreditni novac.

profimedia

 

Predložena zabrana uključuje kripto berze.

Rukovodioci berze kriptovaluta "Binance" rekli su za Rojters da su posvećeni saradnji sa regulatorima i da se nadaju da će objavljivanje izveštaja pokrenuti dijalog sa centralnom bankom o zaštiti interesa ruskih korisnika kriptovaluta.

"Ograničenja posedovanja kriptovaluta nisu predviđena", rekla je Elizaveta Danilova, šef odeljenja za finansijsku stabilnost centralne banke.

Aktivni korisnici kriptovaluta u Rusiji imaju godišnji obim transakcija od oko 4,4 milijarde evra, saopštila je banka.

Da li Rusija sledi primer Kine?

Centralna banka ukazala je na korake preduzete u drugim zemljama, poput Kine, koja su se obuzdale aktivnosti u vezi sa kriptovalutama.

Kina je u septembru intenzivirala suzbijanje kriptovaluta uz potpunu zabranu svih kripto transakcija i rudarenja.

"Za sada nema planova za zabranu kriptovaluta sličnih iskustvu Kine", rekla je Danilova.

Džozef Edvards, šef finansijske strategije u kripto firmi "Solrise Group", umanjio je značaj izveštaja, rekavši da niko van Rusije neće izgubiti san zbog toga.

"Moskva, kao i Peking, uvek zvecka sabljom oko 'zabrane kriptovaluta', ali Rusija nikada nije bila stub bilo kog aspekta industrije na način na koji je to bila Kina", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis