Novac

Zlato sve bliže ceni od 2.000 dolara - ogromna potražnja, investitori ga smatraju sigurnim utočištem

Komentari

Autor: Blumberg / Tanjug

18/04/2022

-

11:26

Zlato sve bliže ceni od 2.000 dolara - ogromna potražnja, investitori ga smatraju sigurnim utočištem
Zlato sve bliže ceni od 2.000 dolara - ogromna potražnja, investitori ga smatraju sigurnim utočištem - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena zlata dostiže jutros petonedeljni maksimum, jer su rat u Evropi, povišena inflacija i rizik od recesije u SAD podstakli tražnju investitora za imovinom koja se smatra sigurnim utočištem.

Na spot tržištu, cena ovog plemenitog metala je porasla za 0,17 procenata na 1.991,31 dolar za uncu, nakon što je ranije dostigla najviši unutardnevni nivo od 11. marta, izveštava Blumberg. U usponu su i cene ostalih plemenitih metala, uključujući paladijum, platinu i srebro.

Strateški važan ukrajinski grad Mariupolj nije pao, ali su njegovi branioci u obruču ruskih snaga, rekli su ukrajinski zvaničnici, nekoliko sati nakon što je Kijev upozorio na moguću operaciju iskrcavanja ruske mornarice i nove vazdušne udare.

Mogućnost da Evropska unija de fakto uvede embargo na ruski gas i pretnja određenim ograničenjima na isporuke nafte u narednom evropskom paketu sankcija uticali su na poskupljenje oba ova energenta.

To utiče na povećanje cena svih sirovina, podstičući potražnju za zlatom kao zaštitom od inflatorne spirale, napominje se u informaciji.

Globalna zlatna groznica trese i Srbiju 

Od početka rata u Ukrajini, inače, vlada velika potražnja za kupovinom zlata, kako u svetu, tako i u Srbiji. Ko želi da kupi zlatne poluge u Srbiji na isporuku mora da čeka i do 15 dana. Prodavcima ivesticionog zlata posao cveta, a za zlatne pločice se trenutno otima ceo svet i dobar deo Srbije. Zlatna groznica traje još od početka pandemije korona virusa.

Firme koje prodaju investiciono zlato sve je više, dok pioniri u ovom poslu u Srbiji kažu da je sve više i kupaca.

"Zlato se pokazalo vekovima kao nešto što čuva vrednost novca u svim religijama i na svim meridijanima. Ljudi prosto shvataju da ako drže novac u nekim drugim valutama on propada i to je najbolji način da sačuvate vrednost svog kapitala. Imate pojedince, male kupce koji to uzimaju za poklone, a imate ljude koji su shvatili da imaju višak novca i da im to ne stoji na računu oni sad intenzivno koriste šansu da to sve pebace i čuvaju u zlatu, što je pravo rešenje", kaže Ljuba Jakić, iz Insignitus Gold.

Posla ima za sve, čak i za one koji su na tržištu od nedavno, poput Georgi Hristova, iz firme Travex zlato i srebro.

"Najviše se traži dukat Franc Jozef u Srbiji i male poluge od 5 i 10 grama. Mi poslujemo još u 11 država, u Estoniji, Norveškoj, Bugarskoj, Rumuniji i svuda je potražnja velika. Potražnja je bila velika kada je krenula korona. Sada kada se desila ova situacija između Rusije i Ukrajine potražnja je duplo veća nego što je bila", kaže Hristov, a detaljnije o temi pročitajte u posebnoj vesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis