Region

Inflacija u Crnoj Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu - rast cena hleba, žitarica, goriva

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

08:29

Inflacija u Crnoj Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu - rast cena hleba, žitarica, goriva
Inflacija u Crnoj Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu - rast cena hleba, žitarica, goriva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Crnoj Gori, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u martu za 3,4 odsto u odnosu na februar, dok je u poređenju sa martom 2021. godine zabeležila rast od 9,7 posto, objavila je Uprava za statistiku Monstat.

Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena hleba i žitarica, goriva i maziva za motorna vozila, mleka, sira i jaja, mesa, čvrstih goriva, odeće, ulja i masti i drumskog prevoza putnika, prenosi portal CdM.

Potrošačke cene u Crnoj Gori su u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti lanjski period, u proseku više za 7,4 odsto, pokazuju statistički podaci.

Na mesečnom nivou, u martu je najviše poskupeo prevoz (8 odsto), zatim hrana i bezalkoholna pića (5 odsto), odeća i obuća (3,1 odsto), nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2 odsto), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,8 odsto), ostala dobra i usluge (1,4 odsto), zdravlje (0,7 odsto), rekreacija i kultura (0,5 odsto), te alkoholna pića i duvan (0,3 odsto).

Pad cena zabeležen je samo u grupi restorani i hoteli za 0,5 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, dodaje se u saopštenju

Komentari (0)

Evropa