Novac

Važan datum za tri grupe građana - 16. maja ističu rokovi za uplatu, ali i prijavu

Komentari

Autor: Z. R.

13/05/2022

-

21:17

Važan datum za tri grupe građana - 16. maja ističu rokovi za uplatu, ali i prijavu
Važan datum za tri grupe građana - 16. maja ističu rokovi za uplatu, ali i prijavu - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ponedeljak je važan dan za tri grupe građana u Srbiji. Za prve dve ističe rok za plaćanje poreza, dok za treću kategoriju počinje prijava na osnovu koje će dobiti državu pomoć. Građani koji poseduju nekretninu u Srbiji na svoje ime trebalo bi da do 16. maja uplate drugu ratu poreza na imovinu, pošto se ovaj namet plaća kvartalno, četiri puta godišnje. Isti datum je rok i za prijavu građana koji su tokom prošle godine zarađivali više od tri prosečne plate mesečno, odnosno ukupno više od 3,3 miliona dinara za godinu dana.

Oni će morati da plate dugovanja državi, dok će mladi između 16 i 30 godina od ponedeljka moći da se prijave za državnu pomoć od 100 evra.

Uplata poreza na imovinu

Rok za uplatu poreza na imovinu ističe u ponedeljak, a svim vlasnicima nekretnina koji ga ne plate na vreme, biće obračunata kamata, bez obzira što mnogima još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu. Ovaj porez određuju lokalne samouprave, a sve više opština šalje ih elektronski. To, međutim, znači samo onim vlasnicima stanova i kuća koji imaju nalog na e-Upravi. 

Nadležni kažu da Zakonom nije propisan rok za dostavljanje poreskih rešenja za tekuću godinu, tako da ni time što do gotovo polovine godine nisu poslali rešenja, nisu u prekršaju.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

"Građani koji još nisu dobili rešenja, bilo elektronski bilo poštom imaju obavezu da 16. maja uplate kvartalnu obavezu po prošlogodišnjem rešenju u visini poslednjeg kvartala za prošlu godinu. Zakon nije propisao u kom roku lokalne poreske administracije moraju doneti rešenja, već samo da bi t o trebalo da bude u toku godine", kažu u Sekretarijatu za javne prihode Grada Beograda.

Prijava mladih za 100 evra

U ponedeljak počinju i prijave za još 100 evra pomoći za mlade od 16 do 30 godina, a koji se nisu prijavili u prvom krugu.

"Oni koji su prijavljeni, ne treba ponovo da se prijavljuju. Oni koji su u međuvremenu napunili 30 godina, dobiće pomoć zato što se iz prvog kruga automatski prebacuju u novi. Dakle, treba da se prijave oni koji to do sada nisu učinili, a koji su, primera radi, u međuvremenu napunili 16 godina ili su dobili prebivalište u Srbiji", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Tanjug/AP/Peter Kneffel

 

Inače, u prvom krugu je država uplatila novac za ukupno 1.059.425 mladih. Prijava traje do 31. maja, a ministar je najavio da će novac biti isplaćen u prva tri dana juna.

"U prijavi će biti potrebno navesti broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne", objasnio je ministar finansija.

Godišnji porez na dohodak

Građani koji zarađuju više od tri godišnje prosečne plate u Srbiji dužni su da plaćaju godišnji porez na dohodak, a obavezu da se prijave Poreskoj upravi imaju svi koji su u 2021. godini zaradili više od 3.268.224 dinara, odnosno čija je zarada veća od trostruke prosečne godišnje plate po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini. 

Pravila su sada delimično izmenjena, jer prvi put nisu ista za sve kategorije građana. Milioneri koji imaju manje od 40 godina, će u obračunu poreza na dohodak imati olakšice, odnosno njihov prag za oporezivanje neće biti 3, 3 miliona dinara, kao za sve ostale građane, već će porez plaćati samo na sumu koja je duplo veća od tog iznosa, odnosno iznad 6, 6 miliona dinara.

U obračun godišnjeg poreza na dohodak inače ulaze prihodi ostvareni u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, na osnovu zarade, oporezivog prihoda od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava, oporezivi prihod od nepokretnosti, prava industrijske svojine. Oporezuje se i zarada od davanja u zakup pokretnih stvari, oporezivi prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i prihod od pružanja ugostiteljskih usluga.

Pexels

 

Za poreskog obveznika starijeg od 40 godina koji je prošle godine ostvario oporezivi dohodak do šestostruke prosečne godišnje zarade, odnosno manje od 6.536.228 dinara stopa godišnjeg poreza je 10 odsto, a za one koji su prihodovali više od šest prosečnih zarada stopa je 15 odsto.

Podsetimo, godišnji porez na dohodak za 2020. godinu prijavilo je ukupno 30.290 građana naše zemlje. Poreska uprava je navela da je među prvih stotinu na listi najmanja godišnja zarada 73 miliona dinara odnosno oko 618.000 evra, što znači da je više od stotinu građana dobijalo platu veću od 50.000 evra. Među njima je 87 srpskih državljana i 17 stranaca. Na spisku milionera je bilo 2.424 građana više, nego 2019. godine kada ih je bilo 27.866. Među zanimanjima koja donose najveću zaradu najviše ima menadžera, direktora, inženjera i ekonomista, a u sam vrh po zaradama u 2020. su svrstani i pravnici.

Koliko ih je bilo prošle godine i da li se broj milionera povećava ili smanjuje biće poznato na jesen, kada u Poreskoj upravi budu obrađeni svi podaci koje su obveznici dužni da dostave najkasnije 16. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis