Nekretnine

Vesić: Neće biti povećanja poreza na imovinu u 2022. godinu

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2021

-

12:31

Vesić: Neće biti povećanja poreza na imovinu u 2022. godinu
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Odluku o dopuni Odluke o visini stope rasta poreza na imovinu, kao i Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je na današnjoj sednici Skupštine grada podsetio da Grad Beograd ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, utvrdi Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao da se ustanovi prosečna cena kvadratnog metra nekretnina.

Vesić je precizirao da u drugom članu ove odluke jasno stoji da porez za 2022. godinu neće biti povećavan obveznicima koji ne vode poslovne knjige za nekretninu istovetne površine iako je cena kvadrata u Beogradu porasla prosečno za šest odsto.

"Uprkos zakonskoj obavezi da uskladimo visinu poreza sa porastom cena nekretnina, dodali smo ovaj član kako ljudi ne bi dobili veće račune za porez. To smo uradili zbog pandemije i smatrali smo da je veoma važno da ne opterećujemo građane dodatnim troškovima. Broj kvadratnih metara za čiju je izgradnju investitor dobio dozvole od Grada Beograda iznosio je pre desetak godina od 200 do 300 hiljada, dok danas iznosi oko milion i po. Povećan iznos od naplate poreza suštinski su novi kvadrati koji se grade", rekao je Vesić.

On je napomenuo da se na taj način, u pravom smeru razvija ekonomija. On je rekao da se na narednoj sednici usvajanje budžeta i dpdao da ima oko 2.000 predloga za korišćenje gradskog budžeta koje su poslali građani od trenutka kada je nacrt budžeta objavljen na sajtu Grada Beograda. Vesić je rekao da se javna rasprava završava 8. decembra i da će posle toga objaviti šta je od predloga građana prihvaćeno.

Preporuka za vas

Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Biznis