Novac

Nove odluke Vlade Srbije: Ograničena cena šećera u svim pakovanjima, zabranjen izvoz drveta za pelet

Komentari

Autor: Z. R.

26/05/2022

-

15:17

Nove odluke Vlade Srbije: Ograničena cena šećera u svim pakovanjima, zabranjen izvoz drveta za pelet
Nove odluke Vlade Srbije: Ograničena cena šećera u svim pakovanjima, zabranjen izvoz drveta za pelet - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja. Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma. U saopštenju se navodi da je, zbog velike razlike u ceni povećana tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i da ga često nema u maloprodajnim objektima. Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Matić: Ograničene i proizvođačke cene

Ministarka trgovine Tatjana Matić  je izjavila da su izmene donete u cilju zaštite našeg tržišta, odnosno građana, budući da je došlo do povećane potražnje za pakovanjima šećera od jednog kilograma od strane proizvođača i ugostitelja usled razlike u ceni u odnosu na veća pakovanja.

Ministarka trgovine je istakla da se ograničava i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Ova odluka Vlade Srbije inicirana je nestašicama šećera prethodnih dana, za koje i nadležni i proizvođači tvrde da su veštački izazvane, jer su mnogi veliki potrošači kupovali kilogramska pakovanja, čija je cena bila ograničena umesto onih većih, koja su u međuvremenu poskupela, jer je trgovcima dozvoljeno da za njih slobodno formiraju cenu. 

Dok na rafovima u mnogim prodavnicama nisu mogla da se nađu pakovanja od kilograma, ona od pet kilograma dostigla su cenu i do 700 dinara, dok se šećer u džakovima od 10 kilograma prodaje i za 1.400 dinara. I manja pakovanja su drastično poskupela, pa ova namirnica u ambalaži od 750 grama košta 170 dinara. Najveća razlika u ceni je kod šećera u kockama, čiji kilogram je dostigao cenu od 230 dinara. 

Poskupeo je i šećer u prahu, a pakovanje od pola kilograma sada košta i do 170 dinara, što je više od 340 dinara za kilogram, što je gotovo četiri puta više od ograničene cene običnog kristal šećera.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je juče u Novom Sadu da će u Srbiji biti distribuirano 260 tona šećera i da će država time, kako kaže, zaustaviti kalkulante koji su pokušali da podignu njegovu cenu.

"U danima ispred nas biće pojačane količine šećera u prodaji. Srbija ima dovoljne količine šećera i više nego što je potrebno. Očigledno je da je bilo špekulativnih radnji na različitim nivoima. Igranja sa građanima i državom ne može da bude. Mi ćemo to sprečiti nemojte da imate nikakvu dilemu. U ovom trenutku imamo 140.000 tona šećera na prostoru Srbije. Neko je pokušao da dobije veću cenu", rekao je Nedimović.

Zabranjen izvoz drveta za pelet

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

RINA

 

Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Komentari (2)

Sd

27.05.2022 21:54

Hoće li konačno neko da bude kažnjen za ove mahinacije, zatvorom, finansijski, makar opomenom, drugarskom

Lela

28.05.2022 08:30

Hvala bogu da su poceli da primenjuju mère za stabilizaciju Cena i da narod moze da racuna n'a vladu a ne da se samo bogate bogati a sirotinja da placa. Ceo zapad muci isti problem sa cenama Ali ovde do nekle rastu umereno po 10 ,15 posto a kod nas po 50 do 100 posto ,uzas .

Biznis