Novac

Moskovska berza: Rublja danas oslabila prema dolaru i evru

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/06/2022

-

12:36

Moskovska berza: Rublja danas oslabila prema dolaru i evru
Moskovska berza - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Ruska rublja je oslabila danas prema dolaru i evru pod uticajem novčanih tokova na domaćem tržištu i mera kontrole kapitala, a i berzanski indeksi su nastavili silazni trend usled najnovije runde zapadnih sankcija prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Rublja je potonula za 0,9 posto na trgovanju do 7:31 časova po srednjoevropskom vremenu na 61,46 rubalja za dolar, čime je nastavila da se kreće u relativno uskom rasponu između 60 i 62,5 rubalja za dolar poslednjih nekoliko dana nakon velikih oscilacija u maju, prenosi Rojters.

Prema evru, rublja je oslabila za 0,8 procenata na 65,31 rublju, udaljivši se od skoro sedmogodišnjeg maksimuma od 57,10 rubalja za evro zabeleženog 25. maja.

Kretanje ruske valute na Moskovskoj berzi vođeno je merama kontrole kapitala koje je Rusija uvela da zaštiti svoj finansijski sistem ubrzo nakon početka napada na Ukrajinu 24. februara.

U bankama slabiji kurs

Kurs rublje u bankama je mnogo slabiji od zvaničnog. VTB banka, drugi po veličini ruski zajmodavac, nudi dolare i evre za 84, odnosno za 89 rubalja, respektivno.

Zemlje EU su u petak usvojile šesti paket sankcija protiv Rusije zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini, a koji uključuje između ostalog zabranu i potpuni prestanak uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata u periodu od šest do osam meseci.

Ruska Nacionalna depozitarna agencija za poravnanja (NSD), koju je Moskva planirala da koristi za servisiranje svojih obaveza po osnovu evroobveznica, suspendovaće transakcije u evrima nakon što je EU tu instituciju dodala na svoju listu sankcija. Indeksi Moskovske berze su takođe pali.

Indeks RTS koji meri vrednost akcija u dolarima spustio se za 1,9 posto na 1.176,5 poena, rubaljski indeks MOEX je sklizniuo za 0,3 procenta na 2.302,9 poena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis