Novac

Svetske berze: Evro ojačao prema dolaru na startu trgovačke nedelje

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/06/2022

-

10:47

Svetske berze: Evro ojačao prema dolaru na startu trgovačke nedelje
Svetske berze: Evro ojačao prema dolaru na startu trgovačke nedelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski jen je danas u defanzivi, dolar se drži čvrsto prema većini konkurenata, a evro je ojačao prema američkoj valuti na početku trgovačke nedelje.

Dolar je porastao na ranom azijskom trgovanju na 130,99 jena, popevši se ponovo na jednomesečni maksimum i blizu je 20-godišnjeg najvišeg nivoa od 131,34 jena koji je dostigao u maju, nakon što je prošlu nedelju zaključio s dobitkom od 2,95 posto u odnosu na jen. Prema poslednjim raspolozivim podacima, dolar je neznatno popustio i trguje se na nivou od 130,7 jena, izveštava Rojters.

Evro je takođe ojačao jutros prema japanskoj valuti na 140,38 jena, nastavljajući uspon sa sedmogodišnjeg maksimuma koji je dostigao prema jenu prošle sedmice.

Jedinstvena valuta evrozone je napredovala na 1,0733 američkih dolara, dok britanska funta stagnira prema američkom rivalu na 1,2505 dolara, pri čemu za sada nije pogođena medijskim izveštajima da se očekuje glasanje o poverenju britanskom premijeru Borisu DŽonsonu u parlamentu.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih konkurenata, ostao je stabilan na 102,06 poena, nakon što je minule nedelje zabeležio rast od 0,47 posto.

U fokusu aktera na tržištima valuta će ove nedelje biti sastanak Evropske centralne banke u četvrtak, od koje se očekuje da pripremi teren za podizanje ključnih kamatnih stopa od jula.

Postoje određene tržišne spekulacije da bi ECB mogla da počne sa znatnim povećanjem stope od 50 baznih poena, budući da se inflacija u evrozoni ubrzala oborivši još jedan rekordan nivo u maju. Na berzama se trenutno procenjuje da bi ECB mogla ove godine da podigne svoje kamate za ukupno 125 baznih poena na četiri sastanka.

Banka Australije sutra odlučuje o kamati

Rezervna banka Australije, monetarni regulator te zemlje, sastaje se sutra, a većina analitičara koje je anketirao Rojters očekuje povećanje referentne kamate za 25 baznih poena, mada pojedini ne isključuju čak moguće podizanje stope za 40 baznih poena.

Australijski dolar se danas trguje na stabilnom niuvou od 0,7206 američkih dolara, zadržavši prošlonedeljni dobitak od 0,67 posto prema nacionalnoj valuti SAD-a.

Na kripto tržištima, bitkoin je nastavio da oscilira oko nivoa od 30.000 dolara koji beleži već protekle tri nedelje. Trenutno je u usponu za 4,0 posto na 31.300 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis