Biznis vesti

Svetske berze: Dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma, evro blago ojačao

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

09:46

Svetske berze: Dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma, evro blago ojačao
Tanjug/AP/Arne Dedert - Copyright Tanjug/AP/Arne Dedert

veličina teksta

Aa Aa

Dolar se zadržao danas blizu dvogodišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, jer zabrinutost u vezi sa ekonomskim uticajem kineskog lokdauna povećava tražnju za američkom valutom kao sigurnim utočištem.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema šest glavnih rivala, skliznuo je jutros za 0,13 posto na 101,59 poena, ali se i dalje drži blizu maksimuma od 101,86 bodova koje je dostigao tokom noći, izveštava Rojters. Od početka aprila do sada porastao je za 3,3 procenta, što je njegov najveći rast u jednom mesecu od novembra 2015.

Kinesko finansijsko čvorište, Šangaj, nalazi se pod rigoroznim korona merama ograničenja već oko mesec dana, a Peking je noćas najavio plan masovnog testiranja na kovid za 20 miliona ljudi što je podstaklo zabrinutost u pogledu mogućeg produžetka lokdauna.

Kreatori monetarne politike iz više centralnih banaka najavili su prošle nedelje agresivnije povećanje kamatnih stopa, a najvažnija poruka je stigla od americkih Federalnih rezervi. Na tržištima se sada očekuje da će FED povećati ključnu kamatu za pola procentnog poena na svakom od svoja naredna dva sastanka.

Kineski juan je na tržištima u priobalnom delu zemlje blago ojačao na 6,5572 juana za dolar, nakon što je Narodna banka Kine objavila kasno sinoć da će smanjiti iznos obavezne rezerve za poslovne banke.

To je pomoglo kineskoj valuti da se oporavi sa najnižeg godišnjeg nivoa od 6,609 juana za dolar na koji je pala u ponedeljak zbog strahovanja vezanih za posustajanje ekonomskog rasta Kine.

Evro je napredovao za 0,14 procenata na 1,0727 dolara sa dvogodišnjeg minimuma od 1,0697 dolara zabeleženog u ponedeljak, pošto je reizbor francuskog predsednika Emanuela Makrona neutralisao nervozu koja je vladala na berzama.

profimedia

 

Britanska funta se trguje za 1,2744 dolara, u porastu za 1,8 odsto, nakon što je tokom noći potonula na najniži nivo od septembra 2020. Australijski dolar se takođe oporavio na noćašnjem trgovanju za 0,6 procenata sa dvomesečnog minimuma prema američkoj valuti, na koji se spustio usled kineskog lokdauna koji vrši pritisak na cene sirovina.

Vrednost dolara prema japanskom jenu beleži neznatne promene. Prema poslednjim raspoloživim podacima trgije se na nivou od 128,16 jena. Japanska valuta je uspela od početka ove nedelje da se malo oporavi sa prošlonedeljnog 20-godišnjeg minimuma od 129,40 jena za dolar. Na kripto tržištima, bitkoin je blago ojačao na 40.600 dolara, a eter na 3.000 dolara

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis