Novac

Svetske berze: Evro oslabio prema dolaru, bitkoin se stabilizovao

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/12/2021

-

09:27

Svetske berze: Evro oslabio prema dolaru, bitkoin se stabilizovao
Svetske berze: Evro oslabio prema dolaru, bitkoin se stabilizovao - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dolar se neznatno povukao sa prošlonedeljnog maksimuma prema rizičnijim valutama, osetljivim na izglede rasta u Aziiji, jer je zabrinutost zbog omikron soja kovida popustila, dok je prema evru ojačao usled očekivanjq da će inflacija dovesti do podizanja referentne kamatne stope u SAD. Australijski i novozelandski dolar su se oporavili od velikog pada u petak, pošto su preliminarna zapažanja iz Južne Afrike da pacijenti zaraženi omikronom imaju relativno blage simptome uticala na popravljenje tržišnog raspoloženja.

Australijska valuta je ojačala za 0,3 posto na 0,7023 američkih dolara sa 13-mesečnog minimuma, dok se novozelandski dolar popeo za 0,2 odsto na 0,6756 američkih dolara, oporavljajući se takođe od pada na najniži nivo u poslednjih 13 meseci koji je dotakao u petak, prenosi Rojters.

Japanski jen je skliznuo za 0,1 procenat na 113 dolara uz oprezno vedrije raspoloženje, koje je podložno promenama u iščekivaju novih vesti o omikronu i podacima o inflaciji i SAD koji treba da budu objavljeni u petak.  Evro je pao za 0,2 odsto na 1,1289 dolara, a britanska funta je ostala stabilna na 1,3234 dolara. Indeks američkog dolara počeo je sedmicu prema korpi rivalskih valuta na nivou od 96,211 poena.

Bitkoin na nivou oko 49.000 dolara

Kineski juan se zadržao na 6,3700 juana za dolar, čak i nakon spekulisanja državnih medija o ublažavanju monetarne politike, pošto investitori računaju da će kineski trgovinski suficit pružiti podršku domaćoj valuti. U fokusu investitora će ove nedelje biti sastanci centralne banke Australije i Kanade, kao i podaci o američkoj inflaciji, koji bi mogli da pruže jasniju sliku o izgledima referentne kamate u Sjedinjenim Državama.

Kriptovalute su se stabilizovale jutros nakon pada tokom vikenda, pri čemu se bitkoin trguje na nivou od oko 49.000 dolara. Najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizacij pala je u subotu za više od 10 odsto, na najniži nivo blizu 43.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis