Novac

Evro dostigao najnižu vrednost prema "švajcarcu" u poslednjih godinu i po dana

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

15:52

Evro dostigao najnižu vrednost prema "švajcarcu" u poslednjih godinu i po dana
Unsplash, Pexels, profimedia - Copyright Unsplash, Pexels, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evro je danas zabeležio najnižu vrednost prema švajcarskom franku od maja 2020, a dolar fluktuira oko 16-omesečnog maksimuma pošto su trgovci podigli opklade da će Federalne rezerve (FED) ubrzati povećanje kamata zbog najnovijih podataka o rastu američke inflacije. Upravo je zbog narastajućeg straha od inflacije i zabrinutost zbog pandemije kovid 19 koja pritiska globalni ekonomski rast, švajcarski franak, kao sigurno utočište za ulaganja, dostigao preko noći najviši nivo u poslednjih godinu i po dana od 1,0530 franaka prema evru, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je danas u obraćanju pred odborom Evropskog parlamenta za ekonomska pitanja da uska grla u lancu snabdevanja i rastuće cene energije usporavaju rast evrozone i da će se inflacija u tom bloku zadržati na visokom nivou čak duže nego što se mislilo. Lagard je dodala da će potrošačke cene u evrozoni ublažiti rast sledeće godine.

Član Upravnog odbora Nacionalne banke Švajcarske (SNB) Andrea Mehler rekla je da skromna inflacija u njenoj zemlji, po godišnjoj stopi od oko 1,2 posto, ograničava rast franka.

Ona je ponovila da će SNB-a ostati posvećena intervencijama na deviznom tržištu čiji je cilj da, u slučaju potrebe, ograniče efekte koje bi snažan franak imao na izvozno orijentisanu ekonomiju Švajcarske.

Dolar, još jedno sigurno utočište na valutnim berzama, trguje se neznatno ispod 16-mesečnog maksimuma koji je dostigao u petak, nakon što su podaci o oktobarskoj stopi inflacije u SAD od 6,2 procenta podstakli očekivanja na tržištima da će FED do jula iduće godine krenuti s prvim povećanjem referentne kamatne stope.

Pexels

 

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 procenat na 95,038 poena, dok trgovci išcekuju naznake o planovima FED-a vezanim za povećanje kamate.

Investitori će danas pomno pratiti i eventualne izjave sa virtuelnog samita predsednika DŽoa Bajdena i kineskog lidera Si Ðinpinga.

Evro je ojačao prema valuti SAD-a za 0,1 posto na 1,1452 dolara, ali je i dalje blizu svog najnižeg nivoa u poslednjih 16 meseci, koji je registrovan u petak.

Britanska funta je porasla za 0,2 procenta na 1,3436 dolara, na startu trgovačke nedelje u kojoj se očekuje mnoštvo statističkih podataka - o zaposlenosti, inflaciji i maloprodaji, a koji bi mogli da budu signal trgovcima u pogledu nedoumica da li će Banka Engleske podići kamatne stope u decembru. Funta je u petak dotakla dvododišnji minimum prema dolaru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis