Novac

Mali: Sa MMF sutra o uvođenju "švajcarske formule plus" da bi penzije mogle da prate rast plata

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

11:29

Mali: Sa MMF sutra o uvođenju "švajcarske formule plus" da bi penzije mogle da prate rast plata
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra imati sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, kako bismo uveli "švajcarsku formulu plus", da bi penzije mogle brže da rastu i da bolje prate rast zarada.

Mali je rekao da će penzije biti usklađene u dva navrata, u oktobru ili novembru i januaru i da će biti povećane između 18 i 20 odsto.

Ministar Mali je rekao da će sutra imati sastanak sa MMF-om o promeni fiskalnog pravila za švajcarsku formula zbog rasta inflacije.

"Vodeći odgovornu ekonomsku politiku došli smo do toga da je udeo penzija u BDP-u 9,2 odsto i naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo. I da, ukoliko imate udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, da imate pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu indeksaciju penzija do 10 odsto. Ako su vam penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da usklađujete penzije sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11 odsto da to bude švajcarska formula i iznad 11 odnosno kako ne bi prešlo 11 odsto - da usklađujemo penzije sa inflacijom. Sa željom da rast penzija prati rast prosečne plate", kazao je Mali za TV Hep

Kako je rekao, s ovakvim pristupom ostvarujemo cilj da dostignemo 2026. prosečnu penziju od 450 ili 500 evra i da imamo 1.000 evra prosečnu platu u Srbiji.

Podseća da sadašnja švajcarska formula predviđa usklađivanje rasta penzija 50 odsto s inflacijom i 50 odsto rasta prosečne zarade i navodi da je to sjajna formula u stabilnim uslovima, ali ne i kada je uvećana inflacija. Mali je naglasio da je rast prosečne zarade i dalje brži od inflacije i da je cilj da se zaštiti standard penzionera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis