Novac

Promaju u novčaniku zbog visoke inflacije mogla bi da "zakrpi" 13. plata - ko su malobrojni koji će je i dobiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Bloomberg Adria

25/12/2022

-

17:00

Promaju u novčaniku zbog visoke inflacije mogla bi da "zakrpi" 13. plata - ko su malobrojni koji će je i dobiti
Promaju u novčaniku zbog visoke inflacije mogla bi da "zakrpi" 13. plata - ko su malobrojni koji će je i dobiti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U godini kada je inflacija dostigla pet puta veću vrednost u odnosu na projektovanih tri odsto, a na rafovima gotovo da ne postoji proizvod koji nije poskupeo, mnogim radnicima bi 13. plata dobro došla za krpljenje rupa u budžetu. Na to će, međutim, moći da računaju samo retki i to uglavnom zaposleni u stranim kompanijama, čija je to globalna poslovna politika koju primenjuju i u Srbiji.

Za većinu radnika nekada se podrazumevala isplata 13. plate dok je danas prava retkost da neka kompanija isplatom prosečne zarade nagrađuje radnike. Ima, ipak, i dalje firmi koje pred novogodišnje i božićne praznike dele ili dodatnu platu ili manje bonuse.

Poreski savetnik Aleksandar Vasić kaže za Euronews Srbija da ta praksa nije zastupljena kao nekada u socijalizmu, ali da i dalje ima kompanija koje praktikuju tu vrstu nagrađivanja zaposlenih. On napominje da po Zakonu o radu, bonusi predstavljaju naknadu za redovan rad za standardan učinak i za doprinos zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca. Dodaje da nema ograničenja koliki taj iznos može biti, ali da se kompanije najčešće odlučuju da maksimalan iznos uplate bude prosečna zarada na nivou kompanije.

"Niko nema zvanične podatke o firmama, ali se na osnovu prosečne zarade za decembar koju objavljuje Republički zavod za statistiku može videti da je prosečna plata u poslednjem mesecu značajno veća u odnosu na sve ostale, što ukazuje da se na kraju godine i dalje isplaćuju bonusi", kaže Vasić.

Iako ne postoje zvanični podaci o broju preduzeća koja imaju ovu praksu, kao ni o broju radnika na koje se ova sve ređa privilegija odnosi, stručnjaci ukazuju da se po visini prosečne plate u decembru može zaključiti da ima firmi koje i dalje dele bonuse. Prosečna zarada je u novembru prošle godine iznosila oko 69.000 dinara, a u decembru je dostigla 74.600. U januaru je ponovo pala na 71.000, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Poslodavcima "skupa" 13. plata zbog poreza

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić kaže da privatnicima veliki problem kod isplate 13. plate pravi to što moraju da uračunaju dodatan trošak poreza i doprinosa koji iznosi 63 odsto.

"Takve izdatke poslodavci moraju da obezbede i kada isplaćuju naknadu za godišnji odmor (regres), što u Srbiji takođe nije tako česta praksa. U najvećem broju evropskih zemalja nema poreza na takvu vrstu davanja, što ide u prilog kompanijama, ali ne i državi. Mi smo odavno tražili da se na sva ta davanja ukine plaćanje poreza. Meni je potpuno neshvatljivo da vi isplaćujete radnicima regres, a onda na taj regres plaćate 63 odsto za poreze i doprinose. Državi je to dobar prihod i neće da se odrekne toga, a to poslodavcima i zaposlenima stvara ogroman problem", rekla je Savić za Bloomberg Adria.

profimedia

 

Ona je rekla da će radnicima čije su kompanije imale dobru godinu tegobe biti ublažene bonusima, iako su oni manji od njihovih plata. Međutim, kako je napomenula, ti bonusi se uglavnom isplaćuju samo menadžmentu, tako da će bonusi ublažiti udarac inflacije samo onima koji već zarađuju više od prosečnih radnika, dok veliki rast cena zapravo najviše pogađa siromašnije, koji veći deo primanja izdvajaju za hranu.

Primer evropske države gde su kompanije oslobođene poreza prilikom isplate "božićnica" je Hrvatska, gde se ona smatra prigodnom nagradom i do određenog iznosa se ne oporezuje. U Sloveniji je ministar rada Luka Mesec nadavno predložio uvođenje obaveznih "božićnica" u svim preduzećima. Iako ih mnoge slovenačke kompanije već isplaćuju, ministar sada predlaže da njihov iznos bude najmanje u visini minimalne zarade, koja u Sloveniji iznosi oko 1.000 evra. U Nemačkoj, podaci Saveznog zavoda za statistiku potvrđuju da će ove godine "božićnicu" dobiti 85,7 odsto zaposlenih obuhvaćenih kolektivnim ugovorima, a prosečna će biti 2.747 evra bruto.

Bloomberg Adria je pitala oko 40 kompanija da li isplaćuju 13. platu ili neku vrstu bonusa svojim zaposlenima. Većina nije odgovorila na upit da učestvuje u anketi, a 10 onih koji jesu, uglavnom kažu da će bonuse isplatiti, ali da 13. platu ne isplaćuju. Opštirnije pročitajte u tekstu Bloomberg Adria.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis