Novac

Za većinu radnika u Srbiji 13. plata je samo san, ali neki će u decembru dobiti bonuse koji idu i do prosečne zarade

Komentari

Autor: Zlatica Radović

16/12/2021

-

10:06

Za većinu radnika u Srbiji 13. plata je samo san, ali neki će u decembru dobiti bonuse koji idu i do prosečne zarade
Za većinu radnika u Srbiji 13. plata je samo san, ali neki će u decembru dobiti bonuse koji idu i do prosečne zarade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dodatna, 13. plata nekada se podrazumevala za većinu zaposlenih, dok je danas prava retkost da neka kompanija isplatom prosečne zarade nagrađuje radnike. Ima, ipak, i dalje firmi koje pred novogodišnje i božićne praznike, dele bonuse. Iako ne postoje zvanični podaci o broju preduzeća koja imaju ovu praksu, kao ni o broju radnika na koje se ova sve ređa privilegija odnosi, stručnjaci ukazuju da se na ovaj korak odlučuju najčešće strane kompanije, čija je to globalna poslovna politika, koju primenjuju i u Srbiji.

Prema nezvaničnim procenama sindikata, 13. platu prima samo jedan odsto zaposlenih, a to su  uglavnom oni koji su angažovani u stranim kompanijama ili u lokalnim i državnim javnim preduzećima. Sindikalci ukazuju da i dalje ima ljudi za koje je san i redovna zarada, a da o bonusima mogu samo da sanjaju.

Član UO Udruženja poreskih savetnika Aleksandar Vasić, kaže da isplata bonusa i 13. zarade nije zastupljena kao nekada u socijalizmu, ali da i dalje postoji.

"Niko nema zvanične podatke o firmama, ali se na osnovu prosečne zarade za decembar koju objavljuje Republički zavod za statistiku može videti da je prosečna plata u poslednjem mesecu značajno veća u odnosu na sve ostale, što ukazuje da se na kraju godine i dalje isplaćuju bonusi", objašnjava Vasić.

On napominje da po Zakonu o radu, bonusi predstavljaju naknadu za redovan rad za standardan učinak i za doprinos zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca. Napominje da nema ograničenja koliki taj iznos može biti, ali da se kompanije najčešće odlučuju da maksimalan iznos uplate bude prosečna zarada na nivou kompanije.

Unsplash

Firme iz IT sektora i multinacionalne kompanije najčešće daju bonuse

Prosečna zarada u decembru prošle godine je bila 66.092, dok je u prethodnom mesecu iznosila oko 60.926 dinara. Vasić napominje da novogodišnji bonusi podižu taj prosek svakog decembra, a da su ih radnici ipak primali i prošle godine, uprkos krizi izazvanoj pandemijom. Prosečna plata zaposlenih u privatnim firmama je sa 65.235 prošlog decembra povećana za oko 6.500, a bonuse su dobili i pojedini radnici u javnom sektoru, jer se prosečan iznos zarade isplaćen u novembru i decembru razlikovao za oko 3.000 dinara. 

Miloš Turinski, sa portala Poslovi Infostud kaže da nema podataka koliko poslodavaca ima praksu da na ovaj način nagradjuje i motiviše zaposlene, ali da su to najčešće firme iz IT sektora i velike multinacionalne kompanije.

"Koliki će iznos biti, zavisi od poslodavca, pa neki daju 30, a neki i 80 odsto bonusa čiji iznos odredjuju na osnovu profita, ali retko se dešava da je to iznos pune zarade, koja bi ustvari bila 13. plata", napominje Turinski.

Razlog za to je što poslodavci koji isplaćuju dodatnu platu državi treba da daju još 64 odsto kroz poreze i doprinose. Tih nameta nije bilo do izmena Zakona o radu 2014. godine, jer do tada plata nije imala karakter prihoda od kapitala, pa se na nju se nije plaćao ni porez, ni doprinosi koji se plaćaju iz zarade.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kaže da bi se moglo slikovito reći da se na prste jedne ruke mogu izbrojati poslodavci koji daju bonuse.

"Retko kada je to cela plata, ali ima onih koji daju takozvane "božićnice". U većini firmi koje to rade, to je propisano i kolektivnim ugovorom. Uglavnom su to firme koje su deo većih svetskih kompanija ili one u kojima su jaki sindikati, koji mogu da naprave pritisak na menadžment da deo zarade odvoji i za radnike. Znam da ovaj vid stimulacije na kraju godine dobijaju zaposleni u "Gorenju", "Filipu Morisu" i "Koka Koli".  Domaći privrednici nisu u mogućnosti da daju bonuse, a jedan od razloga je i što nemaju sreće da budu zaštićeni kao strane firme i nemaju ni slične profite", navodi Savićeva.

Ko su zaposleni kojima slede bonusi?

I ove godine će zaposleni u nekoliko preduzeća u Srbiji imati tu privilegiju da dobiju bonus.  Kompanije nerado pričaju o iznosima, ali rado ističu načine na koje pokušavaju da motivišu radnike.

"Uprkos još jednoj pandemijskoj godini i izazovima koji nas prate, ostvareni su odlični poslovni rezultati što nam je omogućilo da još  tokom godine realizujemo prigodna davanja. Godinu završavamo sa još jednom dodatnom isplatom od 35.260 dinara neto za sve zaposlene, kojih je u Srbiji oko 2.500", kaže Marina Savić, rukovodilac korporativnih komunikacija u "Atlantik Grupi".

U kompaniji "DM drogerie markt" kažu da daju dve dodatne plate u visini mesečne zarade, na godišnjem nivou, od kojih se prva isplaćuje u junu, druga u decembru.

"Istu praksu primenjujemo u svim zemljama DM koncerna. Postali smo jedna od prvih kompanija u zemlji koja je po izbijanju pandemije svim zaposlenima dodelila takozvani kovid bonus i to u visini od 18.000 dinara za svakog radnika", kažu u ovom trgovinskom lancu.

profimedia

Na bonuse mogu da računaju i zaposleni u pojedinim trgovinskim lancima

JYSK isplaćuje bonus zaposlenima u prodavnicama svakog meseca koji je neograničen i razvija timski duh među kolegama u radnji.

"Tokom prošle finansijske godine JYSK je svojim zaposlenima u prodavnicama u Srbiji isplatio godišnji bonus veći od 50 miliona dinara, što znači da su zaposleni najuspešnije prodavnice dobili bonuse od gotovo 500.000 dinara po svakom zaposlenom u timu", kaže Ivan Protega, Retail manager za Sloveniju i Srbiju i član Uprave JYSK.

I kompanija IKEA uplaćuje regres svim zaposlenima, a osim dve uobičajene uplate, zaposleni će dobiti i treću. U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, regres je podeljen na dva dela - prvi se isplaćuje u junu, a drugi u decembru. U Hrvatskoj i Sloveniji je praksa da se drugi deo regresa naziva "božićnica". 

"Ove godine, kao poseban znak zahvalnosti za požrtvovanost tokom pandemije, nagrađujemo zaposlene u pet zemalja IKEA Jugoistočne Evrope, koji su počeli sa radom u kompaniji pre 31. avgusta ove godine, novčanim poklonom u vrednosti od ukupno 1.038.000 evra. Zaposlenima će ovaj poseban znak zahvalnosti biti isplaćen u januaru sledeće godine", kažu u IKEI.

U kompaniji Lidl Srbija kažu da na kraju godine nagrađuju sve radnike, ali ne novčano, već u vidu vaučera.

"Na kraju svake godine, kompanija zaposlenima obezbeđujemo posebne bonuse u vidu poklon vaučera koje mogu da iskoriste za kupovinu u bilo kojoj Lidl prodavnici širom Srbije", navode u kompaniji Lidl Srbija.

Komentari (0)

Biznis