Novac

Ristović: Maksimalna naknada za platni račun sa osnovnim uslugama 150 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

13:52

Ristović: Maksimalna naknada za platni račun sa osnovnim uslugama 150 dinara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Period primene umanjenih naknada banaka na platne usluge građanima je istekao, a iz Narodne banke Srbije kroz redovnu rubriku "Korisno je da znate" objašnjavaju suštinu platnog računa sa osnovnim uslugama, šta on podrazumeva, kome je namenjen i kolika je najveća mesečna naknada za njegovo održavanje.

Odluku o ovom računu, kao trajnu meru kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, NBS je usvojila u avgustu prošle godine kada su neke banke najavljivale ili donosile odluke o povećanju naknade za određene usluge.

Viši stručni saradnik u Odseku za regulativu i razvoj platnog sistema u Sektoru za platni sistem Sanja Ristović u video rubrici na sajtu NBS objasnila je da su banke dužne da klijentima koji nemaju platni račun omoguće otvaranje i korišćenje platnog računa sa osnovnim uslugama, a ako već imaju otvoren račun mogu da traže da im taj račun bude zatvoren, a otvoren račun sa osnovnim uslugama.

"Građani koji se odluče da otvore platni račun sa osnovnim uslugama, osim tekućeg dinarskog računa u banci, dobijaju besplatnu debitnu platnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo, koje omogućava i neograničen broj instant plaćanja putem IPS QR koda na prodajnim mestima, a mogu i da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke", istakla je ona.

Napomenula je da korisnici platnog računa kod banaka koje naplaćuju naloge u elektronskom ili mobilnom bankarstvu imaju 30 odsto nižu naknadu u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa.

Kada je reč o naknadi za platni račun sa osnovnim uslugama, maksimalni iznos mesečne naknade iznosi 150 dinara.

"Uz platni račun sa osnovnim uslugama, potrošač može da zahteva i određene dodatne usluge, kao što su izdavanje osnovne kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje računa, čekovi i devizni platni račun", rekla je Ristović.

Prema njenim rečima, banka od korisnika navedene dodatne usluge može naplatiti u iznosu koji nije veći od naknada za te usluge u okviru sledećeg paketa platnog računa, odnosno paketa platnog računa kod kojeg je mesečna naknada za održavanje najniža.

Primera radi, ako bi se korisnik odlučio za račun sa osnovnim uslugama koji košta 150 dinara, a zatim procenio da mu je potrebna kreditna kartica i da cena sledećeg paketa računa kod te banke iznosi 300 dinara, za korišćenje kreditne kartice korisnik će plaćati iznos koji za njeno korišćenje plaćaju korisnici sledećeg paketa.

Ukoliko korisnici sledećeg paketa kreditnu karticu ne plaćaju dodatno, onda ona korisnika osnovnog računa ne može koštati više od 75 dinara, te će on plaćati 225 dinara, dakle manje nego korisnik paketa od 300 dinara, kod kog je kreditna kartica uključena u paket.

"Ukoliko korisnik želi da koristi više od jedne dodatne usluge, ukupan zbir iznosa naknada za te dodatne usluge, računajući i iznos od 150 dinara, koji podrazumeva korišćenje osnovnih usluga, ne može biti veći od 80 odsto iznosa naknade za održavanje paketa platnog računa kod koga su sve te dodatne usluge uključene", naglasila je Ristović.

Napomenula je da su banke dužne da u okviru svoje internet prezentacije imaju posebnu stranicu za platni račun sa osnovnim uslugama, na kojoj prikazuju samo informacije o platnom računu sa osnovnim uslugama i to tako da jasno prikažu podatke o svim uslugama i naknadama koje se, u skladu sa odlukom Narodne banke, pružaju i naplaćuju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Postar

03.09.2023 16:09

Samo da mi ne raste rata za stan koji sam kupio preko Solis-a ovo moze da se plati.

Biznis