Biznis vesti

Banke od 1. septembra "odmrzavaju" cenovnike : Svaka banka imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge

Komentari

Autor: Fonet/Tanjug

29/08/2023

-

16:45

Banke od 1. septembra "odmrzavaju" cenovnike : Svaka banka imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banke će posle 1. septembra moći da nastave sa obračunavanjem naknada po redovnim tarifnicima koji su bili u primeni pre nego što je Narodna banka Srbije prošle godine, u okviru mera očuvanja stabilnosti tržišta i standarda građana, uvela povoljnije uslove za korišćenje platnih proizvoda i usluga banaka, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

Odgovornom primenom posebnih uslova tokom godinu dana, poslovne banke u Srbiji doprinele su ispunjenju ciljeva inicijative - održanju standarda građana i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su banke do sada već podržavale slične inicijative, poput moratorijuma na kreditne proizvode tokom pandemije 2020. i 2021. godine.

U kreiranju svoje cenovne politike, poslovne banke će se i ubuduće voditi preporukama i propisima Narodne banke, a svaka banka pojedinačno imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge i to na osnovu procene stanja na tržištu i sopstvenih troškova poslovanja, a uz saglasnost regulatora i obavezu pravovremenog informisanja klijenata. 

Poštanska štedionica produžava primenu umanjenih naknada

Narodna banka Srbije pozdravila je danas odluku Banke Poštanska štedionica da i od 1. septembra nastavi sa primenom umanjenih naknada za platne usluge.

Centralna banka u saopštenju poziva i ostale banke u Srbiji da pokažu jednaku odgovornost prema svojim klijentima, savesno poslovno ponašanje i primenu dobre poslovne prakse u svakom delu svog poslovanja.

Narodna banka Srbije navodi da je u prethodnoj godini preduzela čitav niz aktivnosti, čiji je neposredan rezultat odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine, da te naknade u narednih godinu dana, a počev od 1. septembra 2022. godine, umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja. 

Tom prilikom je NBS kao trajnu meru donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, koja je na raspolaganju svim građanima, a kojom je ograničena cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na maksimalan iznos od 150 dinara i kojom je propisana garantovana sadržina ovog platnog računa.

Narodna banka Srbije će nastojati da banke i drugi pružaoci usluga, pored održanja stabilnosti svoga poslovanja i poboljšanja kvaliteta svojih usluga, dodatnu pažnju posvete daljem obezbeđenju dugoročno održivog poslovnog odnosa s klijentima, građanima i privredom, navodi se u saopštenju.

"Tržišna ekonomija podrazumeva svest da banke postoje zbog klijenata i ova odluka Banke Poštanska štedionica to dokazuje. Kao što vidite ne mora sve naredbom. Ovo je odgovornost na delu", zaključila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis