Biznis vesti

"Džentlmenski dogovor NBS i poslovnih banaka ističe 1. septembra": Hoće li se otopiti "zamrznute" cene provizija

Komentari

Autor: Lj.G.

24/07/2023

-

07:11

"Džentlmenski dogovor NBS i poslovnih banaka ističe 1. septembra": Hoće li se otopiti "zamrznute" cene provizija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visina naknada i provizija poslovnih banaka je "zamrznuta" u prethodnih godinu dana, a 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge. Banke su tako 1. septembra prošle godine smanjile naknade i vratile ih na nivo od 1. janura 2021. godine. Stručnjaci kažu da je to bio "džetlmenski dogovor" poslovnih banaka i Narodne banke Srbije. U NBS kažu da nijedna banka u prethodnom periodu nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenje novih. 

Narodna banka Srbije navodi da očekuje od banaka u Srbiji da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, kao i da ocene opravdanost povećanja cena određenih naknada i usluga. 

Podseća da je u cilju zaštite standarda građana, u trenutku kada smo bili suočeni sa rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga, donela paket mera u vezi sa bankarskim naknadama i u avgustu 2022. godine preduzela čitav niz aktivnosti čiji je neposredan rezultat odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine da te naknade u narednih godinu dana, a počev od 1. septembra 2022. godine umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja.

"Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. godine do avgusta 2022. godine, te da to ne predstavlja povećanje tarifa kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom", navode za Euronews Srbija u NBS.

Podsećaju i da je NBS kao trajnu meru donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, kojom je ograničena cena paketa na maksimalan iznos od 150 dinara i kojom je propisana garantovana sadržina platnog računa.

Šta može da bude sidro za nakande?

I upravo ta odluka o maksimalnom iznosu od 150 dinara kojom je propisana garantovana sadržina platnog računa, može da bude osnovni razlog zašto će banke dobro da razmisle pre nego što podignu neki drugi paket. 

"Taj paket platnog računa sa osnovnim uslugama mora da bude 150 dinara, on je sidro. Ako neko dođe i kaže da će sad da podigne cenu usluga, taj zaštitini paket od 150 dinara može da bude smetnja bankama u smislu da dobro razmisle pre nego što podignu naknade", kaže za Euronews Srbija bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić. 

Prema njegovim rečima, tom odlukom NBS je želela to je da postigne da postoji najjeftiniji paket sa minimumom usluga koji podrazumeva i kartice i tekući račun. 

"Pretpostavljam da je to jedan od mehanizama koji će dovesti do faktički do toga da se svaka banka zamisli pre nego što krene da podiže cene", rekao je Vasić. 

Podseća da je deo dogovora sa NBS bio da poslovne banke smanje naknade za 30 odsto i da se one vrate na datum 1. januar 2021. godine. 

Objasnio je da je one banke koje nisu podizale naknade posle tog datuma nisu imale obavezu da vraćaju cene, dok se smanjenje nakanda od 30 odsto odnosilo na one koji su posle toga podizali cene, tako da su morali da ih smanje 30 odsto. 

Vrlo je moguće, kaže Vasić, da će "džentlemenski dogovor" biti produžen, ali da treba sačekati presek do kraja juna i videti kolika je profitabilnost banaka.

"Ako imaju dobru profitabilnost, ne verujem da će se baviti naknadama. Najveći prihod banaka je od kreditiranja, od kamata, to je sigurno preko 80 odsto. Verovatno oko 10 odsto je prihoda od naknada i nekih drugih prihoda. Pretpostavljam da banke neće mnogo ići u pravcu podizanja naknada, videćemo kako sad izgleda na šestomesečnom preseku što se tiče prihoda, pretpostavljam da su sada i pirhodi banaka nešto porasli zahvaljući podizanju kamatnih stopa, ne znam da li su i troškovi", rekao je Vasić .

"Nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa"

Narodna banka Srbije je prošlog avgusta propisala i obavezu za banke da obaveste NBS o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju, a kako navode u NBS u prethodnom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa. 

"Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije. Ukoliko je zatražila dopunu dokumentacije, Narodna banka Srbije može odrediti odgovarajući rok, koji ne može biti duži od šest meseci, pre čijeg isteka banke ne mogu dostaviti dopunjenu dokumentaciju. S tim u vezi, ističemo da u proteklom periodu, nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenje novih tarifa po kojima banke naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga", navode u NBS. 

S druge strane, kako dodaju, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda/usluga, kojim su dopunili paletu proizvoda i usluga. 

"Uz navedeno obaveštenje banke su dužne bile da dostave propisanu dokumentaciju, uključujući i prikaz mehanizma formiranja cene novog proizvoda, kao i model ugovora o novom proizvodu koji će banka zaključivati s klijentom i reprezentativni primer ovog proizvoda, a koji sadrže sve elemente na osnovu kojih se mogu utvrditi uslovi pod kojima će se određeni proizvod/usluga koristiti, a naročito prikaz vrste i visine svih naknada i drugih troškova koji padaju na teret klijenta", kažu u NBS.

Narodna banka Srbije navodi da kokontinuirano prati situaciju u finansijskom sektoru i po potrebi, u okviru svoje kontrolne funkcije, preduzimaće aktivnosti, pre svega u cilju zaštite korisnika finansijskih usluga.

"Kao i do sada, Narodna banka Srbije će nastojati da banke i drugi pružaoci usluga, pored održanja stabilnosti svoga poslovanja i poboljšanje kvaliteta svojih usluga, dodatnu pažnju posvete daljem obezbeđenju dugoročno održivog poslovnog odnosa s klijentima, građanima i privredom", zaključuju u NBS.

 

Komentari (0)

Biznis